Tárnokért díjasok 2013 – Ament Éva

  420

  Ament Éva szülőfaluja Diósberény, majd Hőgyészen élt. Bútorfestő pályafutása a kilencvenes évek elején kezdődött. Grafikus végzettséggel idős mesterektől, restaurátoroktól tanulta a szakmát. Munkái többségét gyógynövényekkel díszíti, különös tekintettel a hazánkban védett és ritka fajokra. Bútorait szívesen használják parasztházakban, patikák díszítésére vagy éppen egyedi üzletberendezésként.

  Hivatása a magyar népművészet értékeinek megismertetése, őrzése, továbbvitele. Több televíziós műsor foglalkozott munkájával, melyekben Tárnok bemutatására népszerűsítésére is fordított időt. A Hajtóka Egyesület munkáját mindig támogatta, segítette.

  Amióta Tárnokon él, aktívan és példamutató önzetlenséggel vesz részt a település életében. Szervezi az iskolai kézműves és alkotótábort a gyerekek részére, az értékteremtő kézműves búcsút, a Luca napi kézműves vásárt, az „Úton Betlehembe” vándorkiállítást.

  Az Iharos Kézműves Egyesület vezetője, a budavári „Mesterségek Ünnepének” egyik szervezője. A kiváló szakmai munkáján túl, segítőkész, őszinte ember.

  Tárnok Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2008. szeptember 25-ei ülésén alapított díjat azon személyek tevékenységének elismerésére, akik a település érdekében a díj odaítélését megelőző évben munkájukkal jelentősen hozzájárultak Tárnok fejlődéséhez. A “Tárnokért” Díj minden évben legfeljebb öt személynek adományozható. a díjak átadására minden év március 15-én, nemzeti ünnepünk napján kerül sor.