Baleseti infók rendőröktől autósoknak

  146

  Európában egyedülálló szolgáltatást indít a magyar rendőrség, hogy a közlekedők időben tudomást szerezzenek a balesetekről. A földrajzi koordinátákat a helyszínelők elküldik a közlekedési információs központba, ahonnan azokat továbbítják az arra haladó autósok navigációs készülékeire és okostelefonjaira.

  Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta, a rendőrök által használt készülék az internet segítségével küldi el a jelet, amit utána a TrafficNav TMC-szolgáltatása kisugároz.

  Az információk megjelennek az adatokat fogadni képes navigációs készülékeken és mobiltelefonokon. A rendőrség szerint a szolgáltatás segítségével a közlekedők időben el tudják majd kerülni a baleseti helyszíneket, így kevesebb időt kell dugókban tölteniük.

  Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főosztályvezetője a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, ma Európában nincs olyan rendőrség, amely hasonló szolgáltatást nyújtana a közlekedőknek, de a világ más részén sem tud ilyen szolgáltatásról.

  Ahhoz, hogy valaki élhessen a lehetőséggel a földi jelek vételére is alkalmas navigációs készülékre van szüksége vagy le kell tölteni egy alkalmazást az okostelefonra. A rendszer egyelőre tesztüzemben működik, de a hét végétől már élesben üzemel.

  forrás: Kossuth Rádió/MTV