Csatornázás – Megmentett fasor

  48

  Az eredeti terv szerint a Dózsa György útnak az Odlukkal szemben lévő szakaszán a csatorna gerincvezeték a kerítések vonalától mintegy 3 méterre húzódott volna.

  A munkálatok előkészítő szakaszában a gerincvezeték nyomvonalának kijelölésekor szembesültek a kivitelezők azzal, hogy a terv szerinti nyomvonal helyén szinte minden ház előtt fák, és ahogy a faluban az szokásban mindig is volt, főleg diófák vannak.

  A fasor megmentése érdekében önkormányzatunk jelezte a kivitelezők felé a megoldandó problémát, akik kezdeményezték a csatornaépítést koordináló, ellenőrző mérnök szervezetnél a nyomvonal áthelyezését.

  Mezőfi László, FIDIC mérnök: ‘A helyszíni szemlén nyilvánvalóvá vált, hogy a nyomvonalat át kell tenni. Egyrészt a természet védelme kiemelten fontos számunkra is, másrészt utóbb kiderült, a közművek elhelyezkedése miatt műszakilag is biztonságosabb az áthelyezés.’

  A csatorna új nyomvonala így az útpályától mintegy 2 méterre került át, ezzel pedig egyik főközlekedési utunk mentén tucatnyi szép fa menekült meg a kivágástól.

  Egyébként a csatornázás során kivágott fák, bokrok helyére a végleges helyreállítás során a kivitelezőnek új növényeket kell ültetnie.

  tarnokhir.hu