Csatornázás – Álügynökök bukkantak fel

  70

  Csalók járják azokat az érdi utcákat, ahol már átadták a közcsatornát. Az álügynökök arra „figyelmeztetik” a lakókat, hogy csak három szippantási számla ellenében köthetnek rá a csatornára, emellett kötelező az emésztő kitisztítása, átalakítása is. Az ügyeskedők persze felajánlják a „segítségüket”, de senki ne üljön fel nekik: sem szippantási számlára, sem az emésztő átalakítására nincs szükség a rákötéshez – mindössze annyi igaz, hogy a feleslegessé vált emésztőben nem panghat szennyvíz. Ezt azonban a közszolgáltatóval lehet és kell elvitetni.

  A csatornaberuházás nehezen kivédhető hozadéka a csalók, álhírterjesztők, a tisztességtelen munkával gyors pénzt összeszedni vágyók megjelenése. Épphogy elindultak az első kapavágások 2011-ben, már hírt adtunk egy cégről, amely az általános négyzetméterár többszöröséért kínálta a belső bekötések kivitelezését, olyan szerződéssel, amelytől a lakók csak nagy anyagi veszteséggel tudtak elállni, akkor is, ha munkavégzés egyáltalán nem is történt. Ez a cég már nincs jelen az érdi „csatornapiacon”, jöttek azonban helyette mások: feketemunkások, akik az utcákat járva „olcsón” kínálják a házi bekötések elkészíttetését. Az idézőjel nagyon is indokolt: mivel szerződés és garancia nélkül dolgoznak, munkájuk híg levét az őket alkalmazó lakóknak kell meginniuk, amikor rádöbbennek, hogy az ellenőrizetlen, nem dokumentált házi bekötéseket nem fogják átvenni az akkreditált mérnökök, legfeljebb költséges vizsgálatok árán – így pedig jóval többe kerülhet a házi bekötés kivitelezése, mintha a lakó hozzáértővel készíttette volna el azt.

  Kezdettől jelen vannak az álhírterjesztők is; nem lesz csatorna, elköltik az emberek pénzét – mielőtt megindult az építkezés, ez volt a leggyakoribb szólam. Aztán amikor elkezdődtek és – rácáfolva a rémhírekre – az egész várost behálózták az építkezések, illetve egyre több ember kezdte megterveztetni a belső bekötést, megjelentek olyan értelmű felhívások, hogy senkinek sem kötelező akkreditált mérnököt megbízni ezzel a feladattal, hiszen ezt más szakember is megteheti. Ezzel is többször foglalkoztunk lapunkban, ismétlésként csak annyit: a mérnök a tervezésen túl elvégzi az elkészült házi bekötés átadását is a csatornaszolgáltatónak. A tömeges rákötések miatt a projektben mód van könnyített átadás-átvételi eljárás igénybevételére, ám ezt csak az akkreditált mérnökök bonyolíthatják le, így aki más szakembert választ, az jóval hosszabb, bonyolultabb és költségesebb ügymenetre számíthat. Fentiek miatt mind a csatornatársulat, mind a projekt vezetése, mind az önkormányzat és az Érdi Fogyasztóvédelmi Egyesület is az akkreditált mérnökök valamelyikének felkérését ajánlja.

  Vannak, akik azért terjesztenek álhíreket, hogy a becsapott lakókból pénzt préselhessenek ki. Azokon az érdligeti területeken, ahol sorra érkeznek meg az ingatlantulajdonosokhoz a rákötési engedélyek, magukat a Polgármesteri Hivatal vagy egy érdi önkormányzati cég munkatársának kiadva csalók csöngetnek be a lakókhoz, azt állítva: csak az köthet rá a csatornára, aki be tud mutatni három, szennyvízszállításról szóló számlát. Ezen felül – állításuk szerint – az immár feleslegessé vált emésztőt ki kell üríttetni, be kell temetni vagy fertőtlenítve, átalakítva egyéb módon hasznosítani kell. A csalók azoknak a lakóknak, akik ezt elhiszik és megijednek, mivel nem tudják igazolni a szennyvíz elvitelét, felajánlják a segítségüket is, nemcsak szippantási szolgáltatást kínálva, hanem a számlavétel lehetőségét is, no meg az emésztő betemetését, átalakítását, és a belső hálózat kivitelezését.

  – Kint kertészkedtem a kertben, mikor megjelent egy asszony. Közölte, hogy az önkormányzattól jött – idézte fel a történteket egy Zagyva utcai lakos, akinek a csaló a fenti, hamis rákötési feltételeket részletezte. – Mikor azt mondtam neki, hogy amit állít, nem igaz, közölte, hogy ő ezt jobban tudja, hiszen a Polgármesteri Hivataltól jött. Mivel nem hittem neki, ráadásul a belső hálózatunk is elkészült, velem nem tudott üzletet kötni – tette hozzá a férfi, aki kérdésünkre azt is elmondta: az illető asszony semmiféle dokumentummal nem igazolta magát.

  A Zagyva utcai lakos jól tette, hogy nem hitt az álügynöknek, hiszen nem szükséges szippantási számla vagy emésztőátalakítás ahhoz, hogy az ingatlantulajdonosok a csatornára kössenek.

  – A beruházónak, Érd városának és a hatóságnak is az az érdeke, hogy minél gyorsabban és minél többen rákössenek a közcsatornára. A rákötésnek nincs egyéb feltétele, mint a rákötési engedély, a belső hálózat műszaki átadás-átvétele, illetve az érdekeltségi hozzájárulás fizetése. Javaslom, aki ilyen ügynökkel találkozik, kérje meg, hogy igazolja magát – így nagyon hamar kiderül, hogy ügyeskedőkről van szó. Sajnos, egy ilyen nagy beruházásnál ezek óhatatlanul felbukkannak – mondta lapunknak T. Mészáros András polgármester.

  A Társulás az Érdi Házi Bekötésekért Konzorcium nevében Zsirkai László, az Érdi Városfejlesztési Kft. vezetője szintén elhatárolódott ezektől az ügynököktől. Hangsúlyozta: a konzorcium vállalja ugyan az emésztő utolsó szippantását, tisztítását, igény szerint esővízgyűjtővé történő alakítását, munkatársaik azonban nem házról házra járnak, hanem azokat keresik fel, akik a konzorcium ügyfélszolgálatán érdeklődnek, vagy egyéb módon felveszik velük a kapcsolatot.

  – Munkatársaink arcképes igazolványt mutatnak fel, külön kérés nélkül is. Minden adatfelvétel két példányban történik, amelyből egyik a lakóé. E dokumentumokon szerepel az adatfelvevő személy neve is, így munkatársaink beazonosíthatóak – mondta Zsirkai László, hozzátéve: vizsgálatuk szerint nem a konzorciumhoz köthető emberek járták végig hamis információkkal az utcákat.

  Simó Károly, a csatornatársulat elnökhelyettese az álügynökök kapcsán kérte, akihez ilyen ügyeskedők kopogtatnak be, hívja fel a csatornázási ügyfélszolgálatot (06 80 630 036). Emellett arra hívta fel az érdiek figyelmét, hogy bár a szippantási számla bemutatása nem kötelező, ahogy az emésztő megszüntetése sem, ugyanakkor törvény írja elő, hogy a keletkezett szennyvizet el kell szállíttatni – vagyis a csatornarákötés után nem panghat szennyvíz az emésztőben.

  – Ami az emésztő további sorsát illeti, az a lakókra van bízva. Mi azt javasoljuk, hogy a feleslegessé vált emésztőt temessék be, vagy alakítsák át esővíz tárolóvá. Egy több évtizedet megélt, nem betonozott, üresen álló emésztő ugyanis balesetveszélyessé válhat, nem is beszélve arról, hogy átalakításával jelentős vízszámlát spórolhat meg az, aki nem csapvízzel, hanem az összegyűjtött esővízzel locsol – jegyezte meg Simó Károly.

  forrás: erdhirado.hu