Zivatarok – Ismét másodfokú riasztást adtak ki

  135

  Az OMSZ péntek délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben Pest megye több térségében. A megye több kistérségének területén már a következő órákban lehetnek olyan heves zivatarok, amelyeket óránkénti 90 kilométeres széllökések, illetve nagyméretű jégdarabok kísérhetnek.

  Szintén a heves zivatarok miatt mintegy 60 térségben elsőfokú riasztás van érvényben. További több mint 70 térségben a felhőszakadás miatt is adtak ki citromsárga riasztást.

  Az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint a nap folyamán az egész országban heves zivatarra és felhőszakadásra is készülni kell. A várható heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten másod-, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

  Az egész országban a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Így pénteken mindenhol készülni kell arra, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméter csapadék hullhat.

  A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: a Kisalföld kivételével többfelé előfordulhat heves zivatar, legnagyobb valószínűséggel az északkeleti megyékben.

  Az előrejelzés szerint éjszakára megnyugszik a légkör. Szombaton délután, este az Alpokalján és délnyugaton, napközben az Északi-középhegységben alakulhat ki zivatar. Szombaton heves zivatar nem valószínű – tették hozzá.

  forrás: MTI