Hasznos tanácsok a kánikula idejére a hőguta megelőzése és kezelése érdekében

  101

  Kánikulai napokon – ha csak tehetjük – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsük otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben.

  Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!

  A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát. Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

  Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.

  Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

  Lehetőleg éjjel szellőztessen. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben!

  Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!

  Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a őségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

  A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy citromos teával a szoptatás után.

  Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnia a kánikula idején:

  – Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).

  – Napközben árnyékos helyen próbáljon pihenni.

  – Ha túl sokáig tartózkodik szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezete lehűl és ezt követően ismét visszatérhet a kánikulába.

  – Csökkentse a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

  Mit és mennyit igyunk? – Mit ne igyunk?

  Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni. Fontos a sópótlás is!!

  Fogyasszon: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.

  Kerülje a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

  Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani! A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést. Ne várjon addig, amíg szomjas lesz! Tudatosan igyon többet ilyenkor a szokásosnál! Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

  Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

  Forrás:

  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal

  Járási Népegészségügyi Intézete