A 90. születésnap megünneplése

  140

  Tárnok Nagyközség Önkormányzata nevében Radics Ernő alpolgármester és Szegedi Zsuzsanna anyakönyvvezető köszöntötte Kiss Jánosné, Erzsike nénit 90. születésnapja alkalmából: egy virágcsokorral és egy különleges emléklappal kedveskedtek neki.

  A vendégek fogadására a család szendvicseket, kávét, üdítőt kínált, majd a nénit körbeülték, emlékeiről kérdezgették. Erzsike néni kifejtette, hogy az életének volt jó folyása is, és rossz folyása is, de több volt a jó, mint a rossz.

  Életéről mesélve elmondta, Geszteréden született, ott nőtt fel, és ott ment férjhez is. Szép esküvője volt, fehér ruhája, szalag a hajában. A vőlegénye kikérte a szüleitől, és a helyi hagyományoknak megfelelően a templomban megesküdtek. Hat gyermeke született. Mindennapjai során fontos volt a család szeretete, a családról való gondoskodás, mely az összetartozás érzését jelentette számára. Elmondta, sajnos férje már nem él, de amíg mellette volt, mindig segítette, ő a biztonságot jelentette számukra.

  Kérdésükre, hogy mi a hosszú élet titka, Erzsike néni azt válaszolta viccesen: „vizet nem iszik…” és, hogy nehogy félreértsék, azt mondta, ő a kólát szereti. S hogy mi a hosszú élet titka? A családi és a baráti szeretet fontossága és a nagycsalád összetartó ereje. Mindenki számára ez lehet a hosszú élet titka.

  Gyermekei elmondták, hogy édesanyjuk mindig mozgékony, dolgos asszony volt, és amióta Tárnokra került, még pár évvel ezelőtt is az egész családnak megfőzte a vacsorát, nekik már semmi dolguk nem volt. Mindig sokat mesélt a háborúról, amit akkor átélt, de ma már inkább csak a régi geszterédi ismerősei jutnak az eszébe, akik szintén sokáig éltek-élnek abban a faluban, ahonnan Erzsike néni származik.

  Radics Ernő alpolgármester búcsúzáskor megkérdezte a nénit, hogy ha tíz év múlva is ő jön köszönteni a nénit, mit fog neki főzni? Pörköltöt! – hangzott el a határozott válasz. – A magyar ember azt szereti.

  Szegedi Zsuzsanna