„Villámcsődölet” a szemétdíj miatt

  129

  A napokig szervezett „villámgyűlést” eredetileg az okmányiroda parkolójába hirdették, ám végül a transzparenst és a feliratokkal ellátott kukát a szervezők a Polgármesteri Hivatal előtt állították fel. A feliratok szerint a rezsicsökkentés képlete Tárnokon „-10%+300%”, az „FKF=AHK” és „Tárnok nem hagyja magát”.

  A hivatal nevében Szolnoki Gábor polgármester fogadta a mintegy felerészben idősekből álló társaságot, s elmondta azt, amit a jelen lévők jó része még nem tudott, hogy 2013-ban nem változik, pontosabban a rezsicsökkentés miatt a 3. és 4. negyedévben 10 százalékkal csökken a kommunális hulladék elszállításának díja.

  Szolnoki Gábor polgármester:„A szemétdíjjal kapcsolatban tartott lakossági fórumon a mostani tüntetés egyik szervezője kijelentette: Nyilvánvalóvá vált, hogy szerintük ez a helyzet megoldhatatlan, ezt részletesen meg is indokolták.

  Ezek után kezdtek a lakosság érzékenyebb rétegének lázításába, tehát bizonyítottan nem azért, hogy elérhessék megfelelő javaslatokkal a díjcsökkentést, hanem hogy politikai szándékaik megerősítésére az önkormányzat ellen uszítsák a lakosokat, mert nem tudnak építkezni, csak a „minél rosszabb az önkormányzatnak – annál jobb a baloldalnak” alapon hőbörögni.

  Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a baloldali közösség támadta az utóbbi időben minden fronton a csatornázást, valótlanságokkal, rémhírekkel, rágalmakkal megpróbálták lehetetlenné tenni a helyi csatornatársulat munkáját, most pedig folytatódik a gyűlöletkampány ebben a kérdésben.

  További javaslat volt több szervező részéről Budapest zsarolása – lezárva a pusztazámori hulladéklerakóhoz Tárnok külterületén vezető utat, megakadályozva hogy a fővárosi szemetet odaszállíthassák – ezt gondolták megfelelő eljárásnak.

  Azt gondolták, hogy egy rossz döntésre – amilyen az FKF Zrt. tárnoki szemétszállításának egyoldalú, egyeztetés nélküli felmondása – jó válasz, ha képletesen szólva belevágják a kirakatba az utcakövet. Ez a baloldali „harcmodor” azonban nem járható út, nem járható a lakosok lázítása, nem járható a rossz döntésekre adott durva válasz, mert az bezárhatja előttünk az ajtót minden további alku lehetősége előtt.

  A járható út a megoldás keresése.”

  A polgármester hangsúlyozta, hogy a szemétdíj január elsejétől biztosan változik, mégpedig biztosan növekszik, de arra sem az önkormányzatnak, sem a szolgáltató cégeknek nincs ráhatásuk, az államilag megállapított hatósági ár lesz, amit muszáj lesz mindenkinek elfogadni. De mindenképp lesz 60, 80 literes kuka is, hogy akinek kevés a kommunális hulladéka, kisebb edényért kevesebbet fizessen.

  A tüntetés ezután beszélgetéssé alakult, ahol egyes emberek ugyanazokat a problémákat vetettek fel, amelyek megoldására javaslatot vár majd az önkormányzat a január 1-jétől a szolgáltatást végző cég kiválasztására kiírt közbeszerzési pályázatban.

  Több olyan 65 év feletti egyedül élő nyugdíjas volt a „tüntetők” között, akik számára hasznos is volt a részvétel: kitöltötték ugyanis az ingyenesen járó 60 literes kukára vonatkozó igénylőlapot. Arra ugyanis jövőre biztosan szükségük lesz.

  tarnokhir.hu