Parlagfű – Akár ötmillió is lehet a bírság

  181

  Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, a hatóságok július 1-je után büntetik, ha a földtulajdonos nem gondoskodik földterületének parlagfű-mentesítéséről – figyelmeztetett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A parlagfű puszta kézzel is kihúzható a földből, de kézi vagy gépi kaszálással és gyomirtó szerrel is védekezhetünk.

  Szalkai Gábor, a szaktárca főosztályvezető-helyettese korábban elmondta: a földtulajdonosnak, vagy a földhasználónak minden év június 30-áig gondoskodniuk kell földterületük parlagfű-mentesítéséről. Ha ezt elmulasztják, büntetésre számíthatnak. Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai végzik. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet.

  A korábban kiadott közlemény hangsúlyozza: a kormányhatározatban elfogadott parlagfű elleni akcióterv az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A szaktárca és a Nébih elsődleges célja az, hogy bírságok és szankciók helyett még időben, a parlagfű virágzása előtt mentesítsék a földterületeket, hiszen a parlagfű elleni hatékony védekezés közérdek.

  Tárnokon a Közterület-felügyelet tájékoztatása szerint a belterületen a lakók rendben tartják portáikat, azonban a hegyen több helyen is láttak burjánzó parlagfüvet.

  A Mezőőri Szolgálat az Érdi Földhivatallal közösen kéthetente járja a mezőgazdasági területeket, épp a héten csütörtökön jönnek a tárnoki határba. Azonban a mezőőrök tájékoztatása szerint a gazdák nagyon szépen rendben tartják földjeiket, úgyhogy bírságra itt biztosan nem számíthat senki.

  bentakor.hu