Csatornázás – Megkezdődött a felújított utcák átvétele

  58

  A bejárás során valamennyi érintett szakaszon végigmennek a szakemberek: a csatornázási projekt műszaki ellenőre, az önkormányzat műszaki munkatársai és az AHO Konzorciumnak az útépítés felügyeletével megbízott építésvezetője. Megnézik, hogy a helyreállítás valóban megfelelően történt-e, és rögzítik azokat a kisebb hibákat, amelyeket még ki kell javítani.

  Mezőfi László műszaki ellenőr: „Az útépítést végző cég vezetőjét Diósdra hívtam tanulmányozni, hogy mit is várok el, hogyan kell Tárnokon is elvégezni a helyreállításokat. Itt pedig úgy látom, a Tárnoki Kőtörő ezen kívánalmaimnak megfelelően is dolgozik – ezt mutatják a napokban elvégzett műszeres vizsgálatok, teherbírásmérések is.

  Azt kell, mondjam, hogy bár a lakosság nagyon megszenvedte a téli és tavaszi csapadékos időjárást, a sártengert, a durva kővel feltöltött utcákat, ám a mostani útépítés szempontjából ez az időjárás nagyon is kedvező volt. Az utcáknak ugyanis a sok besüllyedt kő miatt olyan szilárd alapjuk lett, továbbá az út útépítések során olyan egységes 15 cm-es zúzottkő réteget kapnak, amely egy esetleges majdani felújításánál kiváló alapot biztosíthat aszfaltozáshoz is .”

  A murvás utcákon a 2012-ben felmért utcaszinteknek megfelelő magasságban kell helyreállítani az utakat, kétféle szemcseméretű követ kell használni, a nagyobbakat két rétegben tömörítve kell letenni majd erre jön egy finomabb szemcseszerkezetű kőréteg – természetesen ez is tömörítve.

  Mezőfi László: „Azt azért le kell szögeznünk, hogy a murvás utcákon nem lehet gyorsulási versenyeket rendezni, hatvannal kanyarodni. Ezek az utcák kényelmes, 20 km/h sebességű közlekedésre valók. Egyébként is lakóövezetben vagyunk.”

  A Szolnoki utca bejárásán részt vett Szolnoki Gábor polgármester is: „Nagyon örülök ennek a pillanatnak, hiszen hosszú hónapok kényelmetlenségei után kimondhatjuk a bűvös mondatot: megkezdődik az utak végleges helyreállítása a csatornaépítés utolsó fázisaként. Nagyon örülök annak is, hogy a murvás utcák helyreállítását tárnoki cég, tárnoki emberek végzik. Így ugyanis nem csak nekünk kell elvárnunk a jó munkát, hanem az építők maguktól is erre törekszenek, elvégre ők, a gyerekeik, az ismerőseik is ezeken az utcákon járnak. Egyébként a műszaki ellenőrt is arra kértem, mint amire saját kollégáimat utasítottam, hogy keményen, szőrös szívvel követeljék meg az utak minőségi helyreállítását. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az aszfaltos utcák helyreállításának tervezése is, ennek kezdetét augusztus hónapra tervezik a kivitelezők.”

  Az utak átvételével azonban nem fejeződik be minden. A kivitelezőnek ugyanis garanciális kötelezettségei is vannak. Jövő tavasszal lesz az első ilyen bejárás, ahol is az utak garanciális javítási munkálatairól határoznak.

  tarnokhir.hu