Programajánló: Beethoven-művek C-dúrban

  121

  A zseni kezében egy hangnemnek is ezerféle oldala, színe, árnyalata van. A Collin drámájához 1807-ben írt Coriolan-nyitány csendül fel először. Beethoven feltehetőleg Plutarkhosz életrajzai között találkozott történetével. Coriolanus bátorságáról, kivételes hadvezéri és szónoki képességeiről legendák keringtek. A drámai hős bukását vizionáló Beethoven-partitúrák közül a Coriolanus-nyitány a legpesszimistább – idézi fel az NFZ hírlevele.

  A hét évvel korábbi I. szimfóniát egy korabeli kritika Haydn-karikatúrának nevezte, pedig igazi beethoveni remekmű. Üstökösszerű zeneszerzői pályaindulásához mérten Beethoven meglepően későn, csaknem 30 esztendősen írta első szimfóniáját.

  A nyitány és a szimfónia után azt a C-dúr (Kismartoni) misét adják elő, amelyet a Haydnt foglalkoztató Esterházy Miklós unokája, a szintén nagy művészetpártoló és a kismartoni kastélyt megújító Esterházy II. Miklós herceg rendelt. ‘Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen’ – olvasható Beethoven egy 1808. június 8-án kelt, a Breitkopf & Härtel kiadóhoz intézett levelében.

  Műsor:

  Beethoven: Coriolan – nyitány, op. 62

  Beethoven: I. (C-dúr) szimfónia op. 21

  Beethoven: C-dúr (kismartoni) mise, op. 86

  Vezényel: Antal Mátyás

  Közreműködik: Váradi Zita (szoprán), Schöck Atala (mezzoszoprán), Alessandro Codeluppi (tenor), Blazsó Domonkos (basszus), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)