A lekapcsolás után még egy hónapig igényelhető támogatás

  114

  Zsuppán Attila közölte: naponta átlagosan 600 kérelem érkezik a hatósághoz, és eddig mindegy 55 ezer háztartásban szerelték be a digitális jelátalakítót vagy nyújtottak támogatást kedvezményes előfizetéshez, vagyis a szerdai lekapcsolásban érintett minden eddig igénylőhöz eljutottak.

  A 220 ezer rászoruló háztartás felmérésére, a set-top-boxok, azaz jelátalakítók beszerelésére, illetve a tájékoztató kampányra eddig kétmilliárd forintot fordított a hatóság – tette hozzá.

  Beszámolt arról is, hogy a támogatásra nem jogosultaknak többek között óriásplakátokkal, 1300 televíziós és ezer rádiós hirdetéssel hívták fel a figyelmét a közelgő lekapcsolásra. A hatóság által a digitális átállással kapcsolatos kérdéseket kezelő ügyfélszolgálati központban mintegy 200 ezer telefonhívásra adtak választ, a hatóság road show-ján pedig tízezer embert tájékoztattak személyesen a teendőkről.

  A tévéadásokat analóg módon vevő és az átállást elmulasztó háztartások a tévéjük képernyőjén szerdától öt napon át egy információs állóképet látnak majd, amely a teendőkről tájékoztatja őket.

  Zsuppán Attila közölte azt is: már az október 31-ei, vagyis a lekapcsolás második ütemében érintett megyékben a hatóság munkatársai 174 ezer rászorulót kerestek fel eddig. Közülük 54 ezren kértek segítséget, és 4600 háztartásban már itt is beszerelték a vételi eszközöket.

  A kommunikációs vezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az analóg frekvenciasávokat minél előbb korszerű mobilinternet szolgáltatásoknak kívánják átadni.

  Tóth András, az Antenna Hungária (AH) kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az AH 25 milliárd forintot fordított a digitális átálláshoz kapcsolódó fejlesztésekre. Az AH az NMHH kérésére az év végéig 25 új átjátszó adót állít működésbe, így azok száma 90-re bővül. Az első hat új digitális átjátszó augusztus 1-jétől kezd működni.

  A lekapcsolás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag a három országos tévéadást látják, vagyis az M1, az RTL Klub és a TV2 adását. Ok digitális vétellel további négy csatornát foghatnak ingyenesen: az M2, a Duna, a Duna World és az Euronews adását.

  Tóth András elmondta, hogy míg eddig az M1 adását a lakosság 97 százaléka, a két országos kereskedelmi adót pedig 86 százaléka láthatta ingyenesen, a MinDig TV-n keresztül már a lakosság csaknem 99 százalékához eljutnak a digitális adások.

  Beszámolt arról is, hogy az AH továbbfejleszti digitális földfelszíni szolgáltatásait és csatornakínálatát is bővíti.

  Szerdán 12 óra 30 perckor az ország 14 megyéjében megszűnik az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás.

  MTI