Évente 32 milliárd forinttal gazdálkodnak a 8-14 évesek

  67

  A TakarékPont hálózat kutatása, illetve a hozzá kapcsolódó szociológiai elemzés szerint a diákok legfőbb pénzforrása a zsebpénz, amiből havonta átlagosan 1-2 ezer forintot takarítanak meg. Hogy ez utóbbit miként használják fel, abban nagy szerepet vállalnak a szülők.

  A kutatásból kiderült, hogy 2008 óta mintegy 700 forinttal nőtt a gyerekek havi bevétele; az akkori hasonló kutatás szerint ugyanis még 3300 forinttal gazdálkodhattak.

  A felmérés megállapította, hogy egyre növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik a zsebpénz mellett bizonyos házimunkák elvégzéséért is pénz kapnak a szüleiktől, valamint egyre többen vállalnak munkát.

  Az elemzők rámutattak: a szülői viselkedésminta, például az, ha a kiadások és bevételek nyilvántartására nevelik a gyerekeket, illetve ösztönzik őket a megtakarításra, nagyban befolyásolja az gazdasági orientációjukat.

  Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, és előnyben részesítik a gyűjtögetést a pénzköltéssel szemben.

  Az adatok azt mutatják, hogy a serdülőkorúak és az egyetemisták a takarékoskodást alapvető eszköznek tartják céljaik megvalósításához. Egy-egy jól meghatározott cél érdekében kétharmaduk akár fél évig, vagy annál tovább is hajlandó gyűjtögetni.

  A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok érdekében hajlandóak takarékoskodni, például valamilyen értékesebb műszaki cikk megvásárlása érdekében, illetve utazásra, nyaralásra, vagy fesztivállátogatásra fordítják az összerakott pénzt.

  A 10-14 éves kiskamaszok többségének pénzügyekkel kapcsolatos érdeklődése a felnőtt világ felé fordul. Ok már bankkártyát és saját számlát szeretnének, amit sok esetben meg is kapnak a szüleiktől – összegezte a kutatás megállapításait a közleményben a TakarékPont.

  forrás: MTI