Hatvanéves a Sport szelet

    60

    A rendhagyó születésnapon egy Sport-színekbe öltözött ingyenes különjárat szállítja óránként a kirándulókat. Délelőtt 11 órakor különleges kihívásra kerül sor: a városmajori állomás spinning gépein lehet versenyt tekerni a Fogaskerekűvel, valamint néhány Sport-riksa szállítja majd a kiránduló gyerekeket a Gyermekvasúthoz. A program végén a Széchenyi hegyi megállónál az ünneplők együtt gyújtják meg az óriási csokoládészeletet mintázó torta gyertyáit – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A szeletre a 70-es évek végére már akkora volt a kereslet, hogy a gyártóegységek vezetői is részt vettek a termelésben, a harmadik műszakban az osztályvezetők is beálltak csomagolni. A szeletet kezdettől fogva jellegzetes kétrétegű, impregnált alufóliába csomagolták, amely nem tapadt rá a csokoládéra.

    Receptúrájában is különleges volt a csokoládé; gyártásához tejszín fondant-t használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét. A csokoládés massza nem kakaóporból, hanem kakaópogácsából – a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével, magasabb kakaóvaj tartalommal – készült, ízét a rumaroma határozta meg.

    A 90-es évek végén megszülettek az XXL-verziók, tejcsokoládéval, karamellel, mogyoróval, sőt, 2005-ben a szelet jégkrémváltozata is forgalomba került. A magyar fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.

    forrás: MTI