Itthon vagy – Szent Mihály napi jelzőtűz Tárnokon

  223

  Ahogy a rendezvényeket megnyitó Szolnoki Gábor hangsúlyozta, ez a kezdeményezés kettős célt szolgál. Egyrészt mindazokban, akik itthon élnek, igyekszik megszilárdítani az érzést, hogy valóban itthon van, nincs értelme elhagyni a hazát. Másrészt – mondta a polgármester – azoknak, akik valamikor elhagyni kényszerültek Magyarországot, vagy épp magyar szülők, nagyszülők gyermekeként, unokájaként a világ más táján születtek, azt üzeni, hogy lehet Magyarországot távolról is szeretni és az „óhaza” látogatóba, vagy akár örökre is hazavárja őket, mert ők, lakjanak bár máshol, itthon vannak e hazában.

  ##IMG17568##Tárnokon szombaton délután gyerek-felnőtt találhatott magának programot. Az Iharos Népművészeti Egyesületnek köszönhetően minden érdeklődő kicsi és nagy megismerkedhetett a gyékénnyel, annak változatos felhasználásával, és készíthetett magának napleányt, csillagot, lovacskát, virágot. Készülhettek volna még filcből mini katicakitűzők is, te ezen a délutánon mindenkit inkább a gyékény hozott lázba. Csak azt sajnálták, hogy nem egy vízparti sétával kezdődött a játszóház, hogy kicsik-nagyok megismerkedhettek volna az élő növénnyel is.

  ##IMG17569##Az irodalomkedvelők, illetve a lelkük „karban tartását” is fontosnak tartók részt vehettek Kemecsi Ferenc filmrendező, előadóművész vallomásos irodalmi délutánján. A művész már nem volt ismeretlen Tárnokon, a Művész Kávézóban néhány éve már találkozhattak vele. Sőt azokból a történetekből, versekből már akkor is hallhattak egyet-kettőt. A mostani vegyes közönség soraiban voltak egészen fiatalok és egészen idősek is, ám mindannyian szívesen hallgatták Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Babits Mihály verseit, illetve az előadó történeteit egyebek mellett arról, hogyan nem lett belőle táltos.

  ##IMG17570##Akit a szellem táplálása helyett inkább a testé érdekelt, jó helyen járt a Művelődési Házban. Szolnoki Gábor polgármester egy-egy tál székely káposztával vendégelt meg minden betérőt, a desszertről a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületének hölgyei gondoskodtak, és – ha már vendégségbe megyünk alapon – az érkezők szatyrából, belső zsebéből került szőlő is, bor is, pálinka is az étel mellé.

  ##IMG17571##Módjával evett-ivott azonban mindenki, mert készítette a lábát a táncra. Este ugyanis a Hajtóka Egyesület gondoskodott zenéről, tánctanárról, így mindenki kedvére járhatta elébb a széki lassút, majd sorban a sóvidéki, kalotaszegi táncokat.

  ##IMG17572##Vasárnap az ország több mint 1300 településéhez hasonlóan Tárnokon is meggyulladt a Szent Mihály napi máglya. A jelzőtüzet, amelyet a Tárnoki Kőtörő által felajánlott fából építettek meg, a Művelődési Ház előtt pontban este fél tízkor gyújtotta meg a polgármester. A hatalmas tűzből egész szikrafelhő szállt az ég felé, és az intenzitására jellemző, hogy 10 perc alatt meg is roskadt, háromnegyed óra elteltével pedig a már csak parázsló máglyát a Tárnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai eloltották.

  Annak ellenére, hogy aki ott volt, csodálatosnak találta a máglyát, sokan panaszkodtak, hogy nem tudtak eljönni. Iskolaidőben vasárnap ilyentájt a gyereknek már aludni illik, így sok tárnoki család (s vélhetően más településeken is sok gyermekes família) hiába szerettek volna részesei lenni a Szent Mihály napi tűz csodájának, kénytelenek voltak otthon maradni.