Tisztítsuk meg Tárnokot!

  361

  Gölles Máté szakértője a hulladékgyűjtésnek, kezelésnek és újrahasznosításnak. Valamikor dolgozott kukásautón, manapság pedig saját hulladékok újrahasznosításával foglalkozó cégét, a Hulker Kft-t vezeti. Sokat járja Tárnok utcáit, útjait és – szakmájából adódóan – úton-útfélen szemetet, illetve hulladékot talál. Ennek eltüntetésére szervezte akcióját, amelyhez a kesztyűket, zsákokat ő vásárolta, a hulladék elszállításáról is ő gondoskodott.

  A szervezéshez csatlakozott a „méregzöld” környezetvédő, Müller Melinda és Pintér Lászlóné Panni néni, aki Melinda plakátjait kitette az iskolában, így összejött 6 vagy 7 gyerek is a szemétszedésre.

  Ez az akció azonban különbözött minden korábbitól. Indulás előtt almával, kávéval, teával kínálták az eligazításkor a résztvevőket. Itt négyes-ötös csoportokban indultak a szemétszedők, és egyszerre 4 zsákot töltöttek: Egyet műanyaggal, egyet fémmel, egyet kommunális hulladékkal és egyet mindenféle más újrahasznosítható anyaggal. Máté ezzel is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy egy csomó kidobott holmi anyaga újrahasznosítható.

  ##IMG17603##Mintegy 40-50 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, plusz azt, amit az utánfutóra szedtek össze. Ezek között volt minden elképzelhető: ágymatrac, tévédoboz, kutyaürülék sőt veszélyes hulladék, egy tetőről származó azbeszttartalmú pala is előkerült közvetlenül az egyik Bentába futó árokból.

  Gölles Máté: „Elkeserítő és sokszor érthetetlen, amit az emberek csinálnak. Például azt, hogy a zsákba gyűjtött zöldhulladékot kiviszik az erdőszélre, és otthagyják zsákokban. Ha már kiviszik, miért nem öntik ki és viszik haza a zsákot? Egyébként körülbelül azt találtuk, amire számítottunk. Most épp azzal foglalatoskodunk, hogy a kezelhetetlen hulladékból próbáljuk kiválogatni a hasznosíthatót. Egyébként sok azonosításra alkalmas anyagot találtunk, és ezek ellen a személyek, cégek ellen feljelentést teszünk környezetkárosítás miatt.”

  Ahogy Máté mondja, az akció során megismerkedtek a helyi fiatalok drogfogyasztási szokásaival, mert a kellékeket az Egészségház mögött megtalálták, és azt is, hogy legszívesebben ordítana azokkal, akik az otthona, és a gyerekei otthona környékét mérgezik.

  „Köszönöm, hogy összeszedhettem az Önök szemetét! Hálás lennék, ha elköltöznének innen!” – üzeni a környezetrombolóknak.

  tarnokhir.hu