Közlekedésbiztonsági akció

  295

  Látni és látszani. Ennek a mottónak a jegyében a KRESZ alapján a rendőrök büntethetik is azokat a kerékpárosokat, akiknek nem megfelelően felszerelt a biciklijük. A Tárnokőrök azonban nem büntetni akarnak , hanem megóvni a tárnoki bringásokat a balesetektől, ezért nem a rendőrökkel együtt tartották akciójukat, hanem a Tárnoki Önkormányzattal egyeztetve a hétvégén kivilágítatlan kerékpárokat szereltek fel első és hátsó lámpákkal. A meglepően nagy fényerejű szilikonos pánttal könnyen rögzíthető ledlámpákat az egyesület szerezte be. Azok alkalmasak kerékpárlámpának, hisz folyamatos világításra is alkalmasak, de felteheti a bringás akár a karjára, sisakjára is.

  A Tárnok teljes területén lezajlott akcióban 20 készlet talált gazdára. A tárnokőrök tapasztalata szerint sajnos 10 biciklisből 9-nek nem volt rendben a kerékpárja. Általánosságban elmondható, hogy akinek komolyabb kerékpárja van, az fordít kellő figyelmet a kötelező és ajánlott kiegészítők meglétére.

  A KRESZ által előírt kerékpártartozékok listája:

  Kötelező

  Fehér színű első lámpa (nem villoghat, az büntetendő)

  Piros színű hátsó lámpa (nem villoghat, az büntetendő)

  Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)

  Két, egymástól független fék

  Csengő

  Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken

  Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok)

  Ha a kerékpáros sisakot visel, és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)

  Ajánlott

  A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák

  Karos szélességjelző prizma (előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverővel)

  Visszapillantótükör

  Sárvédő

  tarnokhir.hu