Fogyasztóbarát közüzemi számlák jönnek

  118

  Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetőjének az egységes közműszolgáltatói számlaképről szóló törvényjavaslatát 228 igen, 2 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadta el kedden az Országgyűlés.

  Németh Szilárd aláhúzta, a jelenlegi számlakép-rendszer rendkívül bonyolult, a fogyasztó számára szinte érthetetlen, és nem egységes. Ezért döntöttünk úgy, hogy törvényben szabályozzuk a közműszolgáltatások számlakibocsátását – tette hozzá.

  A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának a vezetője leszögezte: a cél az, hogy egységes, egyszerű, átlátható és mindenki számára megérthető számlakép legyen.

  A politikus szerint ez a törekvés összhangban van az alaptörvénnyel. Arról is beszélt, hogy az egységes számlakép a rezsicsökkentési célokkal is egybevág, hiszen a számlákon egységesen határozzák meg a rezsibox feltüntetését.

  Ebben tájékoztatják az embereket arról, hogy mennyi lenne a számla rezsicsökkentés nélkül, mennyivel csökkent a számla, és január 1-től összességében mennyi a megtakarítás.

  Hat közműszolgáltatás területén írják elő az egységes számlaképet, melyet külön színekkel jelölnek.

  A villamosenergia számla korall színű lesz, földgázszolgáltatásé narancssárga, a távhőszolgáltatásé lila, a víziközmű-szolgáltatásé kék, a hulladékgazdálkodásé zöld lesz, a kéményseprőszámlát pedig sárga színnel jelölik.

  Németh Szilárd a sajtótájékoztatóján be is mutatta, hogyan néz majd ki a jövőben egy közüzemi számla. Az első oldalon a legfontosabb adatok szerepelnek, mint például a szolgáltató, a fogyasztó adatai, a fogyasztó kódszámai, azonosítói. Az első oldalon található továbbá az elszámolt időszakra vonatkozó időmegjelenítés, a fizetendő összeg és a fizetési határidő, valamint a rezsibox. Az egyszerű számlához kötelező lesz csatolni azt a számlát, mely minden egyes jogszabályban foglalt tételt pontosan meghatároz.

  Németh Szilárd újdonságnak nevezte, hogy évente legalább egyszer a definíciókat köteles meghatározni a szolgáltató a fogyasztó felé. Például mit jelent az, hogy azonosító szám, az miért fontos, mit jelentenek a különböző díjtételek – sorolta a politikus. Leszögezte: fogyasztóbarát lesz az új számla.

  A csomag a magyar fogyasztók érdekében készült, és elő kívánja segíteni a tudatos fogyasztói magatartást is – mondta el Németh Szilárd. A politikus a sajtótájékoztatón bemutatott egy kiadványt is, melyet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság készített. A kiadvány a hatóság kormányhivatali igazgatóságain, a cégek rezsiközpontjaiban lesz elérhető, illetve letölthető a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán is