Bővül a kisgyermekesek foglalkoztatási adókedvezménye

  156

  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára elmondta: ha a munkáltató olyan anyasági ellátásban részesülő vagy részesült szülőt foglalkoztat, ahol a családban legalább három gyermeket nevelnek, az eddigi 2 év helyett 3 évig lehet érvényesíteni a teljes szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás alóli mentességet, az úgynevezett “félszochó” kedvezmény egyéves időtartama pedig két évre emelkedik. Így a három vagy több kisgyermeket nevelő szülő foglalkoztatása esetén 2+1 év helyett 3+2 éves támogatási forma lesz, vagyis akár öt évig is kedvezményt érvényesíthet a munkáltató.

  A munkáltatók jelenleg egyetlen kisgyermekes szülő foglalkoztatásával 858 ezer forintot takarítanak meg azáltal, hogy az első két évben járulékmentesség van, a harmadik évben pedig félszochót kell fizetni. Az érvényesíthető kedvezmény maximális összege nagycsaládos szülő esetén az eddigi 858 000 forintról 1 374 000 forintra emelkedik, öt év alatt a munkáltató 516 ezer forinttal több támogatást tud a gyed extra támogatás segítségével ezen kisgyermekes szülők után igénybe venni.

  Kedvező tendenciák

  Kedvező változás lesz az is, hogy az anyasági ellátás folyósítását követően a 45. hónap vége helyett a 69. hónap végéig lehet érvényesíteni ezt az öt évre szóló kedvezményt. Az államtitkár kifejtette: a legutóbbi adatok nagyon kedvező tendenciát mutatnak, 235 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint a kormányváltás időszakában. Az eredmények nem jöttek maguktól, a kormánynak számos olyan intézkedést kellett megtennie, amelyek a válságból való lassú kilábalás ellenére képesek voltak nemcsak szinten tartani, hanem növelni – a versenyszférában is – a foglalkoztatási szintet – tette hozzá.

  Felidézte, az erre szolgáló eszközrendszer egyik legfontosabb eleme a január 1-jétől meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv volt, amelyben hat célcsoportot – a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a képzettséggel nem rendelkezők, a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és a kisgyermekes szülők – határoztak meg, esetükben a munkáltatóknak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhek felét kell csak megfizetniük, illetve egyes esetekben egyáltalán nem kell adót fizetniük a havi munkabér 100 ezer forintot meg nem haladó része után.

  A kedvezmény messzemenően igazodik a családi körülményekhez

  A munkáltatók szeptemberben közel 740 ezer ember után vették igénybe ezt a támogatást, s 10 milliárd forint adókedvezményt érvényesítettek, az év eleje óta pedig kilenc hónap alatt 85 milliárd forintot. Az államtitkár sikeresnek értékelte a munkahelyvédelmi akcióterv kisgyermekes szülők foglalkoztatását ösztönző elemét. A sikert egyértelműen mutatja, hogy míg januárban 14 548 kisgyermekes szülőt foglalkoztattak a munkáltatók kedvezményesen, szeptemberben már ennek mintegy dupláját, 29 342 főt. Úgy vélekedett, ez többek között annak köszönhető, hogy a kedvezmény nagyon rugalmasan alkalmazható, messzemenően igazodik a családi körülményekhez és lehetőségekhez.

  Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a gyesről, gyedről visszatérő édesanyák érdekében korábban más rugalmas foglalkoztatási szabályokat is bevezettek, ezek között említette, hogy a Munka törvénykönyve kötelezővé teszi a munkáltatóknak a részmunkaidős foglalkoztatást a versenyszférában is, ha a szülő úgy dönt, hogy szeretne visszamenni dolgozni.

  A következő években 30 ezres létszámbővülést prognosztizálnak

  Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke a tájékoztatón elmondta, hogy a következő években 30 ezres létszámbővülést prognosztizálnak. A negyedik pillérnek (a szociális hozzájárulási adó kibővítése, illetve a negyedik-ötödik évtől kezdve 50 százalékos mértékű kedvezménye) köszönhetően 15-20 ezer fővel növekedhet a munkavállalási hajlandóság.

  Az első pillér (a kismamák a gyermek egyéves kora után vállalhatnak munkát és jogosultak maradnak a gyesre, gyedre is) újabb 10-15 ezres létszámbővítést hozhat. A kamara arra számít, hogy a munkaerőpiaci forgás sebessége is növekedhet: a kétgyermekes kismamák az eddigi átlagosan hat év helyett 4-4,5 év múlva térhetnek vissza a munkahelyükre, ami szintén a foglalkoztatás bővüléséhez vezethet.