Kézimunkák az Idősek Otthonában

  202

  Rendhagyó ez a kiállítás – más, mint az eddig megszokottak. Igaz, ezt csak az veszi észre, aki évről évre alaposan megszemléli a tárlatot. Idén ugyanis más a kiállított munkák aránya. Általában a legtöbb a keresztszemes kézimunka, és csak egy-egy kötött darab kap helyet a kollekcióban. Most viszont számos kötött pulóver és sál szerepel a kiállított darabok között.

  Persze ennek oka van: egy nagy kézimunkabolt kötőversenyt rendezett – arra készültek a kiállított ruhák. A sálak pedig egy újfajta, különleges fonalnak, amit minden klubtag kipróbált. Így ezekből a csavart csodákból számosat eladásra is kínálnak a hölgyek.

  Persze azért láthatunk néhány keresztszemes munkát – an közöttük olyan, amely egész nyáron át készült, annyira apró öltésekkel varrta az alkotó. Ahogy megtudtuk a megnyitón, a legtöbb keresztszemes leszámolható rajz alapján készült, de van a kiállított darabok között olyan is, amelyet előre festett minta után varrtak. A témák változatosak: tájkép, életkép, virágmotívumok és egy hiányos öltözetű nő, amely egy fiatal fiú szobáját díszíti, amikor nem kiállításon szerepel. Egy új „kongrét” is felfedezhettünk, ez pedig a keresztszemes kézimunka készítésére alkalmas speciális műanyaglap, amelyet egyrészt kezdőknek ajánlanak, másrészt a kezdők és haladók egyaránt speciális üdvözlőlapok, vagy például monitordíszek készítésére használhatják.

  ##IMG17784##A horgolást főként asztalnemű és karácsonyfadísz készítésére használják a klubtagok. Van ott olyan asztali futó, amelynek a közepén végigfut egy széles horgolt csík – ezt például a kényszer szülte, ugyanis a terítőnek szánt anyag keskeny lett az asztalra. De van a kiállított tárgyak között olyan horgolt piros szett, amely a karácsonyi asztalra készült praktikus dísznek: amellett, hogy szépek a csipkék, ezek szolgálnak tányéralátétként is.

  A horgolások közül kiemelésre méltók az újdonságok: néhány csodaszép vertcsipke-terítő. Sőt láthattuk, hogy a jövő évi tárlaton miből lesz a legtöbb: az egyik klubtag idén megtanult gyöngynyakláncot horgolni, társainak pedig megígérte, hogy jövőre megtanítja nekik a technikát.

  (halmos)