Díjazott tárnoki alkotó

  222

  Ament Éva bútorfestő grafikus végzettséggel idős mesterektől, restaurátoroktól tanulta a szakmát. Munkái többségét gyógynövényekkel díszíti, különös tekintettel a hazánkban védett és ritka fajokra. Bútorait szívesen használják parasztházakban, patikák díszítésére vagy éppen egyedi üzletberendezésként.

  Hivatása a magyar népművészet értékeinek megismertetése, őrzése, továbbvitele. Több televíziós műsor foglalkozott munkájával, melyekben Tárnok bemutatására népszerűsítésére is fordított időt. 2013 március 15-én Tárnokért díjat kapott.

  Közel kétszáz alkotás lesz látható a Magyar Kézművességért Alapítvány 20. Betlehemi Jászol pályázatának anyagát bemutató tárlaton, amely az újbudai kulturális városközpont kiállítótermében december 14. és január 12. között tekinthető meg.

  A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve hirdette meg pályázatát, amire hazai és határon túli magyar kézművesek, tárgyalkotó népművészek és kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhettek.

  Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült, legfeljebb 3 népművészeti, képző- vagy iparművészeti munkával: a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal (pl. karácsonyfa-díszekkel, ünnepi terítékkel, Mária-medálokkal stb.) lehetett. A látogatók tehát igazi ünnepi hangulatot találhatnak a kiállításon.