100 éves a KSK – nyitány

  149

  A Művelődési Házban tartott tájékoztatón Tárnok Nagyközség Önkormányzata képviseletében Szolnoki Gábor polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén a sportegyesület működésének támogatása mellett külön összeget szavazott meg az ünnepi rendezvénysorozat megrendezéséhez.

  ##IMG17996##Szolnoki Gábor, polgármester: „Manapság már megünnepeljük az 5 éves jubileumot, örülünk, ha valamit már 7. alkalommal rendezünk meg. Így aztán ha valami meg tudja érni a 100 évet, az igazán méltó arra, hogy az önkormányzat támogassa. Büszkék lehetünk arra, hogy 1914 óra a tárnoki emberek képesek voltak szakmai alapon, társadalmi szervezetként fenntartani a KSK-t. Az alapítók a túlvilágról látva elcsodálkozhatnak azon, amit ma látnak: hogy a KSK és a Bolha Focitanoda többszáz felnőtt és gyermek napi sportját szervezi meg.” A polgármester emlékeztetett arra, hogy 2 éve készült egy megyei felmérés a sporttámogatásokról. Ebből pedig kiderült, hogy a rangsorban Tárnok Nagyközség Önkormányzata a sporttámogatások nagyságát tekintve a 184 Pest megyei település között – megelőzve több várost is – a tizedik helyen van. „Csak azt tudjuk támogatni, ami van” – emelte ki Szolnoki Gábor. „Célunk továbbra is a sport anyagi támogatása mellett az infrastruktúra fejlesztése is. Ez jelenti a sportcentrum fejlesztését valamint a sportcentrum melletti területen egy ifjúság park megépítését, ahol a fiatalok más sportágakkal is eltölthetik a szabadidejüket.”

  ##IMG17997##„Nekem megtiszteltetés Szimandl Gáborral egy tájékoztatón részt venni – kezdte felszólalását Aradszki András országgyűlési képviselő -, hisz láttam őt játékosként és most látom sportvetezői munkáját is.” A képviselő ezután arról beszélt, hogyan változott meg a magyar sporttámogatás, sportirányítás rendszere, céljai. „Ahogy a mondás tartja vannak a kutyák és van a puli. Ugyanígy van a sport és van a foci. A futball ugyanis többeket mozgat meg világszerte, mint bármilyen egyház. A sporttámogatás rendszerébe az utóbbi vekben sok modern és korszerű elem került be, de mindez csak hagyományokon alapulva tudja működtetni a sportot.” Aradszki András ezek után kijelentette, hogy nagyra becsüli azokat az embereket, akik először adnak a gyerekek kezébe sporteszközt, először mutatják meg a sport szépségét és nevelik őket arra, hogy naponta mozogjanak. Végül gratulált a KSK-nak a 100. születésnaphoz és sok sikert kívánt a jubileumi rendezvényekhez.

  ##IMG17998##Szimandl Gábor, a KSK elnöke kijelentette, számára felemelő, hogy az ő elnöksége idején lett 100 éves az egyesület, és tudja, hogy óriási a felelőssége, hogy ezt a nagymúltú egyesületet, illetve a helyi futballéletet milyen irányba kormányozza. „Nagyon fontos, hogy úgy kormányozzam ezt a hajót, hogy ha valaki az elődök közül fentről letekint, elégedett legyen.”

  Az elnök ezután elmondta, hogy is néz ki Tárnokon a futballélet: 10 éve a Bolha Focitanoda létrehozásával elkülönítették egymástól a gyermekek sportolását a felnőtt sporttól. A gyermekek, az utánpótlás esetében ugyanis a nevelés, egészséges versenyzők nevelése a legfontosabb cél, míg a felnőtt sportnál az eredmény. Az elnök ezután a tömegsport jelentőségéről beszélt és kiemelte, hogy két nagy erőket megmozgató sportág van Tárnokon, a labdarúgás és a futás, de nem lehet elhanyagolni azt sem, hogy a gyerekek számos más sportágban is kipróbálhatják magukat. Szimandl Gábor hitet tett amellett, hogy anyagi érdekek nélkül a sport tömegbázisát növelve neveli kollégáival továbbra is a gyerekeket, akik „vállalják magukat, képviselik az egyesületet, a települést.” Egyben kért csak segítséget: hogy a gyerekekre „ne dőljön rá a fal”, vagyis a jövőben is kapjanak segítséget az infrastrukturális fejlesztésekhez.

  Ezután az elnök ismertette a jubileumi év programját és a sajtó útján arra kért mindenkit, hogy segítsenek abban, kik is voltak egy-egy korszak meghatározó labdarúgói Tárnokon. „Annál rosszabb nincs, mint ha valakit elfelejtenek! Mi pedig senkiről nem szeretnénk elfeledkezni.”

  ##IMG17999##A tájékoztatón ezután Stencinger Norbert történész, aki egyébként futballedző is, bemutatta a jelenlévőknek az 1914-es esztendő első felének hazai futballeseményeit, illetve a magyar labdarúgás kezdeti időszakát. Mindebből kiderült, hogy nem volt véletlen a KSK megalakulása. Valószínűleg addigra már településünkön az egész hazai sportéletre jellemző nagyon jelentős futballélet volt, ennek megkoronázása lehetett az egyesület alapítása. 1914-ben már 13. alkalommal írták ki a magyar bajnokságot. 10 első, 10 másod, 13 harmad és 23 negyed osztályú csapat szerepelt a kupában. Akkoriban egy Fradi MTK meccsen decemberben, amikor olyan hideg volt, hogy odafagyott az emberek keze a fémkorláthoz 20000 ember szurkolt.

  A KSK történetének vázlatos ismertetéséből kiderült, hogy a KSK-na számos neve volt az idők során, volt legényegylet, Vörös Lobogó és sportkör is. A történész azt tartotta talán a legfontosabbnak, hogy Tárnokon mindig volt ificsapat is, és a megalakulás óta legtöbbször két felnőtt csapata is volt a településnek. Szerinte ez a hagyomány méltó arra, hogy továbbvigyék és azért is fontos mindaz, amikől korábban Szimandl Gábor beszélt, hogy a gyerekek a helyi sportolókból választhassanak példaképeket.

  Újságírói kérdésre válaszolva a szervezők kijelentették, hogy csak olyan személyiségeket hívnak meg a rendezvénysorozatra, akik valóban kötődnek Tárnok labdarúgó múltjához, jelenéhez. „Ha meghívnánk Buzánszky Jenőt, akkor az már nem a tárnoki fociról szólna.”

  ##IMG18000##A rendezvény lezárásaként a meghívottak megismerhették a Háztáji Tárnok mozgalmat. A lokálpatrióták kezdeményezésé bemutatandó a hölgyek csak tárnoki alapanyagokból állítottak össze egy hatalmas asztalnyi finomságot.

  tarnokhir.hu