Az első két hónap rendőrségi szemmel

    84

    A cselekmények összetételét tekintve azonban örömmel számolhatok be arról, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma – és ezen belül különösen a lopásoké – csökkent 25-ről 21-re. A vagyon elleni bűncselekmények közé tartozik pl. a lopás, gépkocsi lopás, lakásbetörés, hétvégi ház betörés, bolt betörés, garázsba, melléképületbe betörés, csalás, rablás, stb.)

    A facebook-on terjedő hírek szerint naponta kerülnek elő betörések, azonban álláspontom szerint ezek urbánus legendák, mivel a betöréseken belül a kifejezetten a lakásokba történő betörés az eltelt két hónap alatt mindösszesen 6 esetben igényelt intézkedést. (Tavaly ilyenkor ez a szám 9 volt.) Ez is sok, mert már többször említettem, hogy egy bűncselekmény is sok, de olyan nem lesz soha, hogy egyáltalán ne legyen bűncselekmény a településen. Ám mi azért tevékenykedünk, hogy ezek a számok egyre kisebbek legyenek, és a bűncselekményt elkövetők megkapják méltó büntetésüket.

    A vagyon elleni bűncselekményeknek van egy olyan jellemzője, hogy sok esetben ezeket meg lehet előzni a megfelelő biztonsági berendezések felszerelésével, a megfelelő biztonsági intézkedések megtételével. Többnyire egy rács, egy riasztó felszerelése már meggátolja a tolvajokat. Anyagi ráfordítást nem igénylő megelőzés a SZEM, vagyis Szomszédok Egymásért Mozgalom, mert véleményem szerint nincs annál jobb megelőzés, mintha a szomszédok figyelnek egymás értékeire is. Legyen tehát SZEM-ünk arra is, hogy a szomszédok dolgaira is figyeljünk, ne csak a saját portánkra.

    A bűncselekményeket tovább elemezve megállapítható, hogy sajnálatos módon a személy elleni és a közlekedési bűncselekmények terén emelkedést mutatnak a számok. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy a tavalyi 1 ittas vezető helyett idén már 5 esetben vontunk eljárás alá ittasan közlekedő személyt, illetve 5-re emelkedett a zaklatások és testi sértések száma is a tavalyi 2-ről. Azért érdemes ezeket a számokat megemlíteni, mert az ellopott dolgot esetleg lehet pótolni, de az ember testi épségét, egészségét, netán életét nem.

    Ha lassan is, de biztosan haladunk a kitűzött céljaink felé, és remélem ebben a tárnoki lakosok is partnerek lesznek a jövőben is. A megújuló polgárőrségre is támaszkodva igyekszünk a frekventált (és nem frekventált) helyeken olyan jelenlétet biztosítani, ami a jogkövető embereknek biztonságot nyújt, a bűnelkövetőket pedig eltántorítja a cselekményeiktől.

    Arra a felvetésre, hogy a 24 órában hívható 06 (20) 394 7007-es számot nem mindig veszik fel, mindig az adott helyzet adhat magyarázatot, pl. éppen intézkedésben van a járőr, esetleg abban az időben nincs járőr, és néha a telefon készülék hibája is felmerült már. Arra kérek mindenkit, hogy ilyenkor ismételjék meg a hívást és ha ez sem vezet eredményre, akkor kell a most már bevezetett ESR (Egységes Segélyhívó Rendszer) 112-es számát hívni, ahol a Tevékenység Irányítási Központ munkatársai az eseményhez legközelebb tartózkodó járőrt a helyszínre tudják irányítani.

    Annak ellenére, hogy magam ugyan nem szeretem számadatokba csomagolni az eredményeket, mégis tényként könyvelhetjük el a bűnügyi helyzet pozitív elmozdulását, figyelemmel arra is, hogy az Érdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya jelenleg is folytat eljárást olyan ügyekben, melyeknek elkövetői Tárnokon is követtek el bűncselekményeket.

    Persze az egyes emberek, ha sértetté válnak, teljesen másként élik meg a dolgokat. Ezért maradjunk a tényeknél, mert a tények makacs dolgok.

    Hopka János

    örsparancsnok