Választói orientációs honlapot indított az Andrássy Egyetem

  67

  Az Andrássy Egyetem közölte: az online felületen a látogatók időszakosan változó, a hétköznapokban is felmerülő 25-30 kérdést válaszolhatnak meg. Az oldal (a www.vokskabin.hu) nem rögzíti a személyes adatokat, és garantálja a teljes anonimitást.

  A kérdéssor kitöltése után a felhasználó megtudhatja – az igen vagy nem válaszok alapján – a saját és a programhoz megkérdezett pártok (a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP, az Együtt2014-PM és a DK) álláspontja közötti azonosság és eltérés arányát.

  A politológusokból, történészekből és az egyetem diákjaiból álló szerkesztői csapat olyan kérdéssort állított össze, amelyben a gazdaságra, a demokráciára, a politikai kultúrára, valamint a bel- és külpolitikára vonatkozó kérdések kaptak helyet. A szerkesztők a kérdésekkel megkeresték a hét pártot, pártszövetséget, amelyek a válaszaikhoz rövid magyarázatokat is csatolhattak. Ezek szintén felkerültek az internetes oldalra, miként a magyar párt- és választási rendszert bemutató fontos információk is.

  A program a budapesti Andrássy Egyetem és a netPOL közös kezdeményezése, amely Ausztriában nagy sikerrel működik. Hasonló választási orientációs oldalak léteznek Németországban és Svájcban is. A program nem csak az országgyűlési választási időszakokban lesz elérhető: a május 25-ei európai parlamenti és az őszi önkormányzati választások előtt is készülnek elsősorban az EU-ra és a magyar belpolitikára irányuló kérdéssorok.

  forrás: MTI