Komolyzenei koncert március végén

    321

    A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat.

    Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene (XVI–XVIII. század). Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki.

    A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező magyar régizenei együtteseknek. 1100-nál több fellépésük volt már országszerte – koncerttermekben, várakban, múzeumokban, templomokban, iskolákban, óvodákban, középkori, reneszánsz és barokk lakomákon, továbbá különböző fesztiválokon (Kaláka Fesztivál, Bükki Művészeti Napok, Zempléni Fesztivál, Velencei Művészeti Fesztivál, Pastorale-koncertsorozat,Csíkszeredai Régizenei Fesztivál, Szent György Napok – Sepsiszentgyörgy, „A középkori lélek fesztiválja” – Segesvár, Atrium Art Fesztivál – Rimaszombat, Musica Cortese – Gorizia; az 1994-es és 2004-es Balassi-év, valamint a 2008-as Reneszánsz Év programjai, Múzeumok Hosszú Éjszakája, Múzeumi Majális, 3. Kültürlerarası Sanat Diyalogları – Isztambul stb.). Önállóan és a műfaj nagy egyéniségeivel közösen (Kobzos Kiss Tamás, Camerata Hungarica, Dramsam stb.) is gyakran fellépnek. Gyakran koncerteznek Erdélyben és a Felvidéken, muzsikáltak már Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Törökországban, Németországban és Csehországban, továbbá az MTV, a Duna TV, a TV5 France, a Magyar Rádió és az ORF műsoraiban. A zenekarnak öt önálló CD-je jelent meg, közreműködtek Kobzos Kiss Tamás két CD-jén és további hangzó antológiákon (pl. a Janus Pannonius verseit tartalmazó CD-n), három műsoros kazettán, két CD-ROM-on és egy DVD-ROM-on. Felvételeik számos kiállítás és ismeretterjesztő film, digitális térrekonstrukció stb. kísérőzenéjeként szolgálnak.

    forrás: musicahistorica.hu