„Takarítsuk ki Tárnokot!” – önkénteseket keresünk

  116

  2014. május 10-én, szombaton rendezi meg Tárnok Nagyközség Önkormányzata a hagyományos „Takarítsuk ki Tárnokot!” egész napos nagytakarítási akciót. Idén e napon Tárnok is csatlakozik a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A múlt heti felhívásra több civil szervezet és egy hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozás jelentkezett. Az egész akció fő koordinálója így az önkormányzat és a Hulker Kft. lesz, akinek vezetőjével a polgármester egyeztetett a részletekről.

  Szolnoki Gábor polgármester: „Nagyon örülök, hogy egy hulladékügyekben profi veszi kezébe az akció koordinálását, ami ráadásul idén kicsit más lesz, mint az előző években. Ugyanis csatlakoztunk a TeSzedd országos, illetve a „Let’s Clean Up Europe!” összeurópai kezdeményezéshez, így nem csak helyben kell összehangolni a dolgokat, hanem az országos akcióközponttal is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot.

  Épp ezért továbbra is várjuk olyan civil szervezetek, önkéntesek jelentkezését, akik elvállalják egy-egy utca vagy utcarész takarításának megszervezését és elvégzését. Várjuk helyi vállalkozók jelentkezését, akik szállító jármű vagy rakodógép biztosításával tudják segíteni az akciót. Önkénteseket várunk településünk egyéb részeinek (patak, tópart) szervezett takarításához is.”

  Ahogy az egyeztetésen elhangzott, ha Tárnok minden utcájában lenne 3-4 ember, aki csak a saját utcáján végigmegy és fölszedi az összes apró szemetet, eldobált csikket, akkor kb. fél-háromnegyed óra alatt Tárnok teljes belterületét „csillogóan tisztává” lehetne varázsolni. „A munkához zsákot és kesztyűt természetesen minden kap majd, ezek beszerzése azonban időbe telik – hangsúlyozza Gölles Máté, a koordináló Hulker ügyvezetője. Épp ezért kellene minden önkéntesnek mielőbb jelentkeznie az agnes.halmos@tarnok.hu, vagy a hulker@hulker.hu emailcímen.”

  A TeSzedd ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre is juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett az is a célunk, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére… A TeSzedd! nemzetközi porondon is bemutatkozik idén, hiszen Magyarország csatlakozik vele a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg. Május 10-én a kontinens 28 országának polgárai töltik a napjukat szemétszedéssel. (http://szelektalok.hu/teszedd/)

  tarnokhir.hu