Gyermekvédelmi tanácskozás

  91

  Tárnok abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a különböző korosztályokkal, illetve szakterületekkel foglalkozó szociális szakembereket egy szolgálatban tömörítette az önkormányzat, így összehangoltabb lehet a rászorulók ellátása is.

  Ennek ellenére tartják fontosnak az éves tanácskozást, ahol minden szakterület járási, megyei vezetésétől is első kézből kapnak tájékoztatást. A meghívottak között voltak egyebek mellett az ÁNTSZ, a rendőrség munkatársai, a helyi óvodák gyermekvédelmi felelősei.

  A tanácskozáson a szolgálat bemutatta tavalyi tevékenységét. A szociális területtel kapcsolatosan Kürthy Miklósné, a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy több éves munkával és az összes Tárnokon működő karitatív szervezet együttműködésével eljutottak odáig, hogy mindig van tartós élelmiszerekből annyi tartalék a szolgálatnál, hogy egy-két hirtelen nehéz helyzetbe kerülő családot el tudnak látni élelemmel.

  A megbeszélésen az ÁNTSZ munkatársa felhívta a figyelmet, hogy bővült a kötelező védőoltások köre, és kérte a védőnőket, háziorvosokat, igyekezzenek elérni, hogy ezeket az optimális időben kapják meg a gyermekek. Így előzhetők ugyanis meg a járványok, és az utóbbi években a szülők nemtörődömsége vagy épp „túl tájékozottsága” miatt növekedett az országban azon gyermekek száma, akik nem, vagy nem a védettség kialakítása szempontjából legfogékonyabb időben kapták meg a védőoltásokat.

  A tanácskozáson Szolnoki Gábor polgármester kiemelte, úgy látja, az önkormányzat néhány éve jó döntést hozott, amikor összevonva a különböző szervezeteket létrehozta a Tárnoki Szociális és Védőnői Szolgálatot. Hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület elkötelezett a rászoruló gyermekek és családok mindennemű támogatásában, és igyekszik is minden lehetőt megadni a munkához, legyen szó nyári táboroztatásról, idősek vagy fiatalok karácsonyáról, ösztöndíjakról, majd megköszönte a szakemberek munkáját.

  tarnokhir.hu