Az uniós biztosok csaknem negyede függeszti fel munkáját a kampány miatt

  84

  Olli Rehn, a testület gazdasági és monetáris kérdésekért felelős alelnöke már április 7-től fizetés nélküli szabadságra megy. Részt vesz majd a kampányban a luxemburgi Viviane Reding, igazságügyi és alapjogi kérdésekért felelős alelnök, a szlovák Maros Sefcovic, aki szintén alelnökként az intézményközi kapcsolatokért és az adminisztrációért felelős, az olasz Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, a lengyel Janusz Lewandowski költségvetési biztos, valamint Neven Mimica, aki a fogyasztóvédelem területét irányítja. Ok április 19-től lesznek fizetés nélküli szabadságon.

  A biztosok számára kötelező magatartási kódex előírásai szerint a bizottság tagjainak kötelező jelezniük az elnöknek, hogy indulni akarnak a választásokon, aki pedig a kampányban is aktívan részt óhajt venni, annak legkésőbb a választásokat megelőző utolsó plenáris ülés utolsó napján fizetés nélküli választási szabadságot kell kivennie, ez idő alatt pedig sem a bizottság emberi, sem anyagi erőforrásait nem veheti igénybe.

  A hetedik biztos, aki indul a választáson a belga Karel de Gucht, aki ugyanakkor nem vesz ki fizetés nélküli szabadságot, változatlanul ellátja feladatait kereskedelmi ügyekért felelős biztosként, mert úgy döntött, nem vesz részt aktívan a választási kampányban.

  Jelentős különbség a fizetés nélküli szabadság és a lemondás között, hogy ha egy biztos lemond, akkor országának kormánya jelölhet új biztost a helyére, míg az előbbi esetben az elnök joga eldönteni, kire bízza ideiglenesen a fizetés nélküli szabadságon lévő biztos feladatait.

  A bizottság közleménye szerint Sefcovic feladatkörét, az intézményközi és adminisztrációs teendőket Barroso saját hatáskörébe vonja. Olli Rehn feladatait az észt közlekedési biztos, Siim Kallas látja majd el. A költségvetési és pénzügyi tervezésért felelős Janusz Lewandowski hivatalát átmenetileg a lett Andris Piebalgs fejlesztési biztos veszi át. Viviane Reding portfolióját az osztrák, regionális fejlesztésért felelős Johannes Hahn kapja. Az ipar- és vállalkozáspolitikát pedig a francia, szolgáltatásokért és egységes piacért felelős Michel Barnier veszi majd át.

  A horvát Neven Mimica feladatait, a fogyasztóvédelmi kérdéseket a magyar biztosra, Andor Lászlóra ruházza át az Európai Bizottság elnöke.

  A bejelentést követően Andor László az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy Barroso nem sokkal a döntés előtt egyeztetett azokkal, akikre valamilyen területet rá akart bízni.

  A foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős magyar biztos kifejtette: a bizalom jelének tekinti, hogy Barroso őrá bízta a horvát biztos feladatait. Mint mondta: az ő feladatköre a szociális területeken keresztül közel áll a fogyasztóvédelemhez, mert sok esetben a kiszolgáltatottak érdekeinek védelméről van szó cégekkel, bankokkal szemben.

  Andor úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint Neven Mimica a választásokat követően visszatér majd a bizottsághoz, így új megbízatása előreláthatólag 5-6 hétre szól.

  A magyar biztos mind Mimicával, mind Barrosóval áttekintette, hogy ebben az időszakban milyen kérdések szerepelnek a napirenden, melyek a legfőbb feladatok. Andor László szerint apparátusa számára nem jelent plusz terhet a fogyasztóvédelmi feladatok ellátása, mivel Mimica biztosi kabinetje nem hagyja abba a munkát, csak a biztos megy szabadságra . Andor László úgy ítélte meg, hogy személyes munkaterhe nem növekszik majd olyan mértékben, hogy azzal ne tudna megbirkózni, mert a kérdéses időszakban nincs olyan miniszteri tanácsi ülés, amelyen ebben a minőségben részt kellene vennie, és plusz utazást sem jelent számára az új feladat.

  Andor László hangsúlyozta, hogy Barroso korábban többször is felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban több ember kiesése miatt mindenki részéről fegyelmezettebb részvételre van szükség az úgynevezett biztosi kollégium ülésein a testület határozatképességének megőrzése érdekében.

  A fizetés nélküli szabadságra távozó biztosok május 26-án újra munkába állnak. A szabályok szerint ugyanakkor azoknak, akik úgy döntenek, hogy megválasztásuk esetén inkább az EP-képviselőséget választják, június végéig végleg le kell mondaniuk posztjukról az Európai Bizottságban.

  forrás: MTI