Költészet napi verselések

  345

  Költészetnapi közönség A Költészet napját ünneplendő a versmondók új generációját is bemutatta a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesülete és a Könyvtár a pénteki ünnepi megemlékezésen.

  Tárnok költészet tekintetében jól áll. Vannak költőink, akik a költészet napján évről évre bemutatják új verseik legjavát. Tárnok verskedvelők, versmondók tekintetében is jól áll, hisz a lokálpatrióta egyesület versmondóival ünnepi alkalmakkor mindig találkozunk, a könyvtárban egy-egy ilyen rendezvényen mindig vannak jópáran, akik saját kedvtelésükre olvasnak verseket, s ezek közül elmondanak egy-egy kedvenc költeményt, és vannak sokan a II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskolában már az elsősök között is, akik nem csak szeretnek, de tudnak is verset-mesét mondani.

  Erről tanúskodott április 11-én a könyvtárban rendezett Költészet napi ünnepség is, ahol alsó tagozatos vers- és prózamondók egyike-másika felnőtteket megszégyenítő magabiztossággal és érett értelmezéssel mondta el választott versét, meséjét. Szolnoki Gábor, polgármester a tarnokhir.hu-nak elmondta: „Amellett, hogy települési vezetőként nagyon büszke vagyok az iskolásaink teljesítményére, kicsit irigylem is őket. Van lehetőségük, idejük, energiájuk a verseket nemcsak olvasni, hanem megtanulni is. Én magam is szívesen olvasok verseket, szívesen meg is tanulnám egyiket-másikat, de hiányzik hozzá az idő. Tavaly a Költészet napjára magam is elhoztam egyik kedvenc versemet, idén azonban csak hallgattam a gyerekek káprázatos előadásait.”

  A gyerekek mellett Tárnok költői, Magyar András és Kádár Valéria is elmondták egy-egy költeményüket. Utóbbi „A végzet asszonya” címűt.

   

  Kádár Valéria:
  A végzet asszonya

  Harmattal kelő rózsabimbóból
  éledt vágyam igaz virága,
  karom gyengéden fon körbe,
  lágy-fátylam lebben a világra.

  Lelkem árad, mindent elsöprő,
  kavargó lávaóceán, izzom,
  mindent felégetek, ha kell,
  szárnyak nélkül is szárnyalok.

  Szüntelen lobogó szerelmem
  önmagam iránt el nem olvad,
  dacol bennem angyal-haraggal
  egy elszánt, ördögi fenevad.

  Én-virágom új hajtást hordoz,
  hajnalban bimbóba pattan,
  védelmezem, és óvom majd
  szirmait, minden pillanatban.

  Fehér felhőből álmokat szövök,
  emlékek sorával hímzem tele,
  csipke-szegéllyel díszíti majd
  egy napon sorsom kihűlt szele.

  De ma még ledéren hullok
  vágyaim lángoló tengerébe;
  végzetem sodor a mélybe,
  lerántva a szenvedélybe.

  Ha elérem célom, démoni
  erővel mindent megkapok,
  lásd és érezd, nem csupán nő…
  a végzet asszonya vagyok.

   

  Kádár Valéria egyébként a rendezvény végén saját köteteinek egy-egy példányával megajándékozta a könyvtárat, így azokat ma már minden tárnoki olvasgathatja.

  A rendezvényen persze voltak olyan versmondók, akik kedvenc verseikkel örvendeztették meg a többieket. Ezek között voltak hazafias költemények, balladák és Romhányi József „rímhányásai” is.

   

  tarnokhir.hu