Ma van a Szűrés Éjszakája

  467

  Mammográfiai vizsgálat Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Országos Egészségfejlesztési Intézettel karöltve április 25-én, pénteken lesz a Szűrés Éjszakája. Ezen a napon országosan több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

  Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára. 

  Az országos lefedettségű Szűrés Éjszakáján az alábbi helyszíneken és vizsgálatokon lehet részt venni:

  Budapesten összesen hét szolgáltató lesz nyitva, illetve egy mozgó mammográfiás szűrőállomás a XXIII. kerületben. Ezek közül a 2. kerületi MaMMa Szűrő és Diagnosztikai Központban már délután 14:00 órától várják az érdeklődőket, a MaMMa Egészségügyi Zrt. Mozgó Emlőszűrő Állomás, a 17. kerületi HT Medical Center Kft, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKN Kft. – 16:00-20:00-ig a Szent János és az Uzsoki kórházszűrőcentruma 16:00-22:00-ig, az Országos Onkológiai Intézet és a Szent Imre Kórház16:00-24:00-ig fogadja a látogatókat különféle programokkal.
  Budapesten a XV. kerület Önkormányzat Rákos úti Egészségügyi Intézménye is csatlakozott a Szűrés Éjszakájához nőgyógyászati vizsgálatokkal: emlőszűréssel és nőgyógyászati rákszűréssel (mammográfia nélkül). A fentieken kívül lesznek még mellkas szűrővizsgálatok, nyaki lágyrész-, pajzsmirigy-, nyálmirigy ultrahangos vizsgálatok és kardiológiai szűrések: szívultrahang és EKG-vizsgálat is.
  További három helyszínen, Kistarcsán a Flór Ferenc Kórházban, Vácott a Jávorszky Ödön Kórházban és Érden a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben 16:00-20:00-ig lesznek még egészségprogramok. Az összes Pest megyei helyszínen egységes programokkal találkozhatnak azok, akik felkeresik a rendezvényt. Az érdeklődők információkat kaphatnak a nem fertőző betegségek kockázati tényezőiről, az egészséges életmódról és a védőoltásokról is.

  A Szűrés Éjszakájáról, illetve az emlőrákról többet az oldalon tudható meg.

   

  forrás: egeszseg.hu