6 kukásautó lom

  248

  Lomtalanítás 2014 Mintegy 30 tonna hulladékot szállítottak el Tárnokról a lomtalanítás keretében.

  A legnehezebb munka talán a rendőrökre, polgárőrökre és közterület felügyelőkre hárult, hiszen szombat munkanap lévén kénytelen volt az önkormányzat engedélyezni, hogy már előző este a gyűjtőhelyekre szállítsák a lomot mindazok, akik másnap dolgoztak. Így aztán éjszaka amennyire csak lehetett, a járőrözés kiemelten megfigyelt területe e két gyűjtőpont volt.

  Szolnoki Gábor polgármester: „Tárnokon jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt szolgáltató viszi el a szemetet, nekik pedig nem kötelességük a lomtalanítás, azt csak külön megrendelésre, anyagi ellenszolgáltatásért voltak hajlandók megoldani. Ennek ellenére döntött úgy önkormányzatunk, hogy ezt a még kifizethető gyűjtőszigetes lomtalanítást megrendeli. Remélem azonban, hogy a már folyó közbeszerzési eljárás eredményes lesz és megoldódik a lomtalanítás is. Önkormányzatunk mindenképpen azt szeretné, hogy lomtalanítás idején se legyen szemét az utcákon. Ezért a leendő szolgáltatótól az úgynevezett rugalmas lomtalanítást kérjük, vagyis a lomtalanítás nem egyszerre történik az egész településen, hanem egyénileg kérhető egy kuka ürítési napra, amikor az udvarból szállítják el a lomot, nem kell azt kirakni a ház elé.”

  Az úgynevezett lomizás – aminek eredményeként persze az egész település egy merő szemét lesz, hisz a kirakott lomot széttúrják – a hulladékkezelési törvény értelmében bűncselekmény, így számos társaságot meg is büntettek a lomok eltulajdonítása miatt. Persze a lomtalanítás során mi tárnokiak sem tartottuk be a szabályokat: sok veszélyes, illetve elektronikai hulladékot is lomként kezeltünk és vittünk ki a két helyszínre. Szerencsére az önkormányzat és a hulladékkezelő cég erőfeszítéseinek hála, sikerült ezeket is elszállítani a megfelelő lerakóhelyre.

  A gyűjtőszigetes lomtalanítás kapcsán többen megfogalmazták azt is, hogy tulajdonképpen egy falusi portán nem is szabadna lomnak vagy például elektronikai hulladéknak keletkeznie. Mondjuk például a régi háztartási gépeket, műszaki cikkeket az üzletek beveszik, ha újat vásárolunk náluk. A műanyagot elviszik a szelektív gyűjtésben, az építési hulladékot Sóskúton kedvezményesen veszik át a tárnokiaktól, van zöldhulladék-szállítás és persze komposztálhatunk is.

  A vashulladékkal kapcsolatosan egy nevét elhallgatni kérő tárnoki szerkesztőségünknek a következőket mondta: „Egy ismerős egy egész talicskányi vashulladékot – régi radiátorokat, csöveket – hozott ide és adta oda a lomizóknak, mert azt mondja, nem éri meg bevinni a MÉH-be. Mi viszont otthon külön gyűjtjük a fémhulladékot – egy év alatt közel egy mázsa valahogy mindig összejön. Ennyit már megéri bevinni még akkor is, ha 1200 forint a fuvarköltség. Ha pedig a pénzre nincs szükségünk, hát adjuk jótékony célra, de ne a lomizókat gazdagítsuk vele!”

   

   

  tarnokhir.hu