A héten szállítja ki a szavazólapokat a nyomda

  147

  EP-választás A héten szállítja ki a megyeszékhelyekre a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit az ANY Biztonsági Nyomda.

  A megyeszékhelyeken működő területi választási irodák gondoskodnak arról, hogy a szavazás kellékei a voksolás előtt mind a 10 386 szavazókörbe eljussanak. 
  A szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében szállítják ki a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint a pénzszállításoknál. 
  Május 25-én 8 millió 53 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson, de a Nemzeti Választási Iroda arra számít, hogy a részvétel 50 százalék alatt marad, ezért kevesebb – 7,866 millió – szavazólapot nyomtattak a múlt héten. A mintegy 7,8 millió szavazólap súlya 85 tonna. 
  A külképviseleti szavazólapok nyomtatásával azonban a nyomda megvárja, amíg kiderül, hányan kívánnak a 97 külképviseleten szavazni. A külképviseleti névjegyzékbe vételre május 17-én 16 óráig van lehetőség. 
  A szavazólapok mellett a nyomda készítette a voksolás jegyzőkönyveit, és a szavazatok elhelyezésére szolgáló borítékokat is összecsomagolták a szavazóköri dobozokba. A 10 386 szavazatszámláló bizottság 165 ezer golyóstollat és 110 kilométer nemzeti színű szalagot is kap majd a nyomdától. 
  A bizottsági tagok csak a nyomdától kapott hivatalos golyóstollat használhatják a munkájuk során.

   

  MTI