Védekezés a szőlő aranyszínű sárgasága ellen

  559

  Grapevine flavescens dorée fitoplazma kártétele A Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívást tett közzé a szőlő aranyszínű sárgasága fitoplazma zárlati kórokozó megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében.
  Az elmúlt évben Magyarország területén is megjelent a szőlő egyik legveszélyesebb karantén kórokozója, a szőlő aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescens dorée (FD) fitoplazma. (2013. augusztusában Zala megyében, nem sokkal később Badacsonyban is azonosították a kórokozót.) A beteg tőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, termésük értéktelen minőségűvé válik. A beteg növények száma évente megtízszereződhet.
  A fertőzött tőkék leromlanak, és néhány év alatt kipusztulnak.
  A betegség elleni eredményes védekezés kizárólagos módja, hogy telepítéskor hatóságilag ellenőrzött, minőségtanúsított szaporítóanyag kerüljön ültetésre és a kórokozót terjesztő legfontosabb vektor, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni hatásos védelem.
  A kabóca ma már az ország legtöbb megyéjében jelen van, leginkább elhanyagolt, nem megfelelően ápolt szőlőkben szaporodik fel. Ezért fontos a szőlőállományok megfelelő karbantartása, művelése, a nem gondozott ültetvények felszámolása.

  A kórokozóról és a teendőkről olvassa el a Növény-egészségügyi információs oldalak című kiadványt.

  A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja minden érintett figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § alapján a termelő, illetve földhasználó köteles a károsítók ellen védekezni, különösen, ha azok mások növénytermesztési, növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik.
  A zárlati károsító megtelepedésének és elterjedésének megakadályozása érdekében az igazgatóság rendszeresen ellenőrzi a földhasználatot, he nem megfelelően rendben tartott szőlőültetvényt talál, jogszabályban rögzített hatósági eljárásokat kezdeményez.
  Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a termelő, illetve a földhasználó köteles a zárlati károsítókat elpusztítani, azok behurcolását és terjedését megakadályozni, az általuk okozott fertőzést vagy annak gyanúját haladéktalanul a növényvédelmi hatóságnak bejelenteni.

  Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága
  2100 Gödöllő,  Kotlán Sándor út 3.
  pest-nti@nebih.gov.hu
  Tel: +36 (28) 512 440

   

   

  forrás: Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága