Külügyminisztérium: öt külképviseleten nem lehet szavazni

  149

  EP-választások 2014. május 25. A biztonsági helyzet miatt öt magyar külképviseleten – Tripoliban, Kabulban, Bagdadban, Rámalláhban és Damaszkuszban – nem szavazhatnak a választópolgárok a május 25-i európai parlamenti (EP) választáson – közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

  Kaleta Gábor elmondta: bár Tripoliban az április 6-i országgyűlési választáson még leadhatták szavazatukat a magyarországi lakóhellyel rendelkező, magukat a külképviseleti névjegyzékbe felvetető választópolgárok, időközben az elsősorban a külföldiekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények miatt a Külügyminisztérium megítélése szerint oly mértékben romlott a biztonsági helyzet, hogy nem teszi lehetővé a voksolást.
  A sajtófőnök ugyanakkor hangsúlyozta, amikor a döntés megszületett, még egyetlen magyar választópolgár sem jelezte, hogy Tripoliban szeretne szavazni, tehát nem sérül a választópolgárok szavazójoga.
  Közölte azt is, hogy a biztonsági helyzet miatt továbbra sem lehet szavazni Kabulban, Bagdadban, Rámalláhban (a Palesztin Hatóság székhelyén) és Damaszkuszban. Utóbbival, a szíriai fővárossal kapcsolatban Kaleta Gábor emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének, és tekintettel a szíriai helyzetre, Magyarország 2012. december 5-től felfüggesztette damaszkuszi nagykövetségének tevékenységét.  
  A tárca sajtófőosztályának vezetője megemlítette azt is, hogy a március 14-én újranyitott krakkói főkonzulátuson sikerült kialakítani a megfelelő körülményeket, így az EP-választáson már szavazhatnak ott magyar választópolgárok. Eddig 65-en jelezték, hogy ott adnák le voksukat.
  Azoknak a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgároknak, akik a május 25-i európai parlamenti választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, május 17-én 16 óráig kell felvetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. 
  A választópolgárok 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat.

   

  MTI