Megismerhetik a választópolgárok az ajánlóívek adatait

  100

  Országgyűlési választások 2014 A Fővárosi Törvényszék döntése szerint megismerhetik a választópolgárok az országgyűlési választásokon használt ajánlóíveket, vagyis megtudhatják, hogy visszaéltek-e az adataikkal – tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) témafelelőse az MTI-t.

  A bíróság két elkülönített eljárás végén is arra kötelezett, egyelőre nem jogerősen egy választási irodát, hogy a hozzá fordult felperes választópolgárokat tájékoztassa, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik – közölte Mráz Attila.
  Egyben döntés született az ajánlóívek zárolásáról is; ez azért lényeges, mert törvény írja elő az ajánlóívek megsemmisítését a választások utáni 90. nap utáni első munkanapon. Így azonban az ajánlóíveken található kérdéses személyes adatok nem veszhetnek el a jogerős ítélet megszületéséig – tette hozzá. 
  Emlékeztetett arra, hogy sajtóértesülések szerint a 2014-es országgyűlési választások során több párt is visszaélt a választópolgárok ajánlóíveken megadott személyes adataival.
  Az adatokat a polgárok ugyan önként adták meg az általuk választott pártoknak jelöltállítás céljából, ám a gyanú szerint a pártok egy része ezeket kicserélte és átmásolták saját ajánlóívére, annak érdekében, hogy a jelöltséghez illetve az országos lista állításához szükséges számú ajánlást megszerezzék. 
  Mivel az ügyet súlyának megfelelően senki nem vizsgálta ki,  a TASZ az javasolta, hogy az emberek maguk forduljanak a választási irodákhoz, hogy kiderítsék,  melyik párt ajánlóívein szerepelnek, illetve lemásolták-e az adataikat. Egyben biztosították az ehhez szükséges jogi képviseletet is.
  Az ítéletek egyben igazolják a TASZ álláspontját, miszerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) súlyosan tévedett, amikor a TASZ kezdeményezése nyomán nem indított hatósági vizsgálatot a visszaélések felderítésére.
  Épp ellenkezőleg: állásfoglalásában azt állította, hogy választási irodáknak az ajánlóívek ellenőrzését követő három nap után nem kell tájékoztatniuk a hozzájuk fordult választópolgárokat az ajánlóíveken szereplő adataikról – idézte fel.
  Ebben a helyzetben felszólítottuk a NAIH-ot, hogy vonja vissza álláspontját és kezdeményezzen hatósági eljárást a vélt visszaélések átfogó vizsgálatára, illetve az adatok megőrzése érdekében zárolja az összes, az országgyűlési választásokon felhasznált ajánlóívet – közölte Mráz Attila.

   

  MTI