Beiratkozási ösztöndíj tárnoki támogatással

  256

  Beiratkozási ösztöndíj felvidéki magyar gyerekeknek Tárnok Nagyközség Önkormányzata 2014-ben ismét támogatja a Rákóczi Szövetség felvidéki beiskolázási ösztöndíjprogramját. Az erről szóló megállapodást ma írták alá.

  A Rákóczi Szövetség 2004 óta szervezi beiratkozási ösztöndíj programját, amelynek kiemelt célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A kezdeményezés mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. Tárnok képviselő-testülete is 2012 óta minden évben támogatja a Rákóczi Szövetség programját.

  Szolnoki Gábor polgármester: „Az ösztöndíj a magyar civilek és önkormányzatok összefogásának eredménye, ami kifejezésre juttatja az anyaország társadalma egy részének szolidaritását a felvidéki magyarság iránt, aminek még inkább nyomatékot adnak, az elmúlt években megtapasztalt, szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások, mindenekelőtt a szlovák állampolgársági törvény és a nyelvtörvény. Ebbe a sorba csatlakozik már harmadik éve Tárnok is, a döntésnek pedig kettős jelentősége van. Egyrészt támogatjuk ezzel a határon túli magyarságot, másrészt szorosabbra fonjuk kapcsolatunkat testvértelepülésünkkel, a szlovákiai Tárnokkal, hiszen a szerződésben meghatároztuk, hogy amennyiben a feltételek adottak, a szövetség a támogatást elsősorban a szlovákiai testvértelepülésünkön lakó gyermekek támogatására használja fel.”

  A Rákóczi Szövetség még 2013 decemberében 13 259 szlovákiai magyar óvodás szüleinek juttatta el levelét a magyar iskolaválasztás érveivel, amelyben tájékoztatták a szülőket a beiratkozási ösztöndíjról, jelezve, hogy az ehhez szükséges pályázati adatlapot az iskolai beiratkozáskor tölthetik ki. A szövetség 4066 olyan óvodásról szerzett tudomást, aki beszél magyarul, és 2014 szeptemberében iskolakötelessé válik.

  A Rákóczi Szövetség részletes elemzést végzett a magyar iskolába beíratott gyermekek számának alakulását illetően. A 2008-2011 közötti időszakban stabilizálódott – a demográfiai lejtmenet ellenére – a magyar iskolába beíratott gyermekek száma. Ugyanakkor megállapítható, hogy a vizsgált hét éves időszakban 16,34%-kal csökkent a magyar iskolába beíratott gyermekek száma, ami elsősorban a demográfiai lejtmenet következménye. Ezt az is alátámasztja, hogy a magyar iskolába beíratott gyermekek számaránya az összes beíratott gyermek számához viszonyítva a vizsgált régiók összességében a vizsgált hét év viszonylatában csupán 1,95%-kal csökkent. Ez azt jelenti, hogy sikerült a hét éves időszakban a magyar iskolák pozícióit stabilizálni.

   

   

  tarnokhir.hu