A Seuso-kincseket bemutató kiállítás két napig zárva tart

  85

  Szerdán és csütörtökön zárva tart a Seuso-kincseket bemutató kiállítás a Parlamentben hivatalos rendezvény miatt – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

  A tájékoztatóban azt is közölték, hogy a kiállítás változatlanul nem része az Országház turisztikai célú látogatási útvonalának, továbbra is külön útvonalon, ingyenesen látogatható.

  A Parlamentben március 26-án mutatták be az állam által megvásárolt felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű Seuso-kincs hét darabját, amely azóta is az Országgyűlés épületében látható kiállításon. A negyedik században készült összesen tizennégy darabos dísztárgyegyüttesnek a fele került vissza Magyarországra. Köztük van a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál, valamint a geometrikus tál, két geometrikus kancsó, egy kézmosó tál, illatszeres doboz és egy Dionysos-kancsó, továbbá a kincs 1500 évvel ezelőtti elrejtéséhez használt, rézből készült üst is.

  A páratlan értékű kincs a nevét a több mint másfél ezer évvel ezelőtt élt tulajdonosáról, Seusóról, egy magas rangú római tisztségviselőről kapta, aki a mai Polgárdi területén élt és aki vagy akinek örökösei minden bizonnyal valamelyik pannóniai katonai betörés alkalmával rejtették el a kincseket a 4. század végén vagy az 5. század elején.

  A 14 darabos dísztárgyegyüttes 1990-ben a New York-i Sotheby’s aukciós ház árverésén bukkant fel, ahol megpróbálták értékesíteni, ám a kiállítás megnyitása után először Libanon, majd Magyarország és Jugoszlávia is kereseteket nyújtott be azon az alapon, hogy a kincset az ő területén találták meg, így a gyűjtemény őket illeti. Libanon később visszavonta igényét, Magyarország és a Jugoszlávia jogutódjaként perlő Horvátország keresetét pedig elutasította a New York-i esküdtszék, ezért a kincsek a birtokosnál maradtak.

  Magyarország az elmúlt 25 évben többször is próbálta visszaszerezni a kincseket, a megállapodások többek között a műtárgyak magas ára miatt hiúsultak meg.

  MTI