Tárnoki tehetség a 2017-es budapesti vizes vb-n

3041

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. 17 éves tehetsége, Milák Kristóf, a debreceni országos bajnokság fináléjában 100 méter pillangón a többszörös olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlót megelőzve, óriási egyéni csúccsal lett aranyérmes, 200 méter gyorson pedig ezüstérmes, ezzel rögtön két számban kivívta magának a júliusi, budapesti felnőtt vizes-világbajnokságon való szereplését.

Junior világcsúcsot úszott
A netanyai ifjúsági úszó Európa-bajnokságon a 17 éves Milák Kristóf óriási fölénnyel aranyérmes lett 200 pillangón. Milák a budapesti vb-n nem úszik kétszázon, mert Kenderesi mellett Cseh László indulhat. Százon viszont ott lesz. Az áprilisi országos bajnokságon százon már legyőzte Cseh Lászlót.

Kristóffal az Öcsi fagyizó teraszán ültünk le beszélgetni, ahova édesapja, Milák Mihály is elkísérte. Ő már előre jelezte, hogy az interjún nem kíván részt venni, ő csak azért jött, hogy bemutasson minket egymásnak. Mielőtt még távozott volna, kértem, hogy meséljen egy kicsit szülői szemmel is a versenysport kihívásairól. Elárulta, hogy soha nem erőltették Kristófra sem az úszást, sem az edzéseket, gyermekük mindent saját erőből ért el, ők „csupán” asszisztáltak a sikerig vezető úton. Ami eddig sem járt kevés áldozattal, és a csúcsig még bőven akad tennivaló. Az édesapa külön megköszönte az önkormányzat támogatását, illetve Bohus Péter autószerelő hosszú évek óta tanúsított hozzáállását, akinek köszönhetően mindig biztonságos autóval utazhattak a vidéki versenyek helyszíneire.milak_kristof_uszas

A fiatal tehetségtől megtudtam, hogy óvodás korában csobbant először a medencébe, akkor még csak azért, hogy megtanuljon úszni. Edzője, Egerszegi Klára hamar felismerte, hogy érdemes lenne komolyabb szinten is folytatnia az edzéseket, így egy év elteltével már a mélyvízben találta magát. 2007-ben Plagányi Zsolt vette a szárnyai alá, majd 2014-től kezdve Selmeci Attila lett a mestere. Kettőjük között nagyon jó az összhang, Kristóf igyekszik minden tanácsot megfogadni, bár azt is elárulta, amikor már bent van a medencében nem olyan könnyű technikailag kivitelezni az egyszerűnek tűnő javaslatokat.

milak_kristof_verseny

„Kristóf sokra hivatott versenyző, kiválóak az adottságai” – jellemezte tanítványát az nso.hu-nak adott interjújában Selmeci. „Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amilyennel csak születni lehet. Az állóképessége is nagyszerű. Nem szeretek jósolgatni, de azt hiszem, ha ugyanilyen tempóban fejlődik, olyan sportoló lehet, aki még a sok sikert számláló magyar úszósportban is kiemelkedhet. Nagy tehetség, az biztos.” Az egy évvel később Hódmezővásárhelyen megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon pedig a reménységből valódi ígéret lett. Kristóf nagyszerű úszással aranyérmet nyert 200 m pillangón.

„Ez egy életforma”

A sportág reménységének napi szinten 2 edzése van, egy reggel, egy délután, ami heti 10 alkalmat és 24 órát ölel fel. Ahogy Kristóf nevezi, számára ez már egy életforma. Ilyenkor hajnali 5 órakor kel, 5.45-kor már a medencében van egészen 7.45-ig, majd délután 15.00 órától számára ugyanez a program. Jelenleg magántanuló, hogy a lehető legjobban tudjon alkalmazkodni ahhoz a létformához, amelyet a versenysport megkövetel. Saját bevallása szerint néha már ő maga is monotonnak tartja, de úgy érzi, megéri csinálni.

Szerkesztőségünknek azt is elmondta, hogy nincs példaképe, ugyanis nem akar más eredményei után kullogni, csak a saját fejlődésére akar összpontosítani. Ahogy fogalmazott egy versenyzőnek nem csupán a kudarcot kell tudnia feldolgoznia, ugyanolyan fontos, hogy az elért sikert is megfelelően tudja kezelni. Bevallása szerint ebben van még mit fejlődnie, mert egy-egy siker után annyira izgatott, hogy alig tud a következő megmérettetésre koncentrálni.

Idén több nemzetközi versenyre is készül:

  • IFI EB – Netanya (június 28 – július 2.)
  • VIZES VB – Budapest (július 23-30.)
  • IFI Világbajnokság – Indianapolis (augusztus 23-28.)

A fiatal tehetség szerkesztőségünknek elmondta, hogy szeretne minél jobb helyezést elérni az idei versenyeken, hosszú távú célja pedig 2020-ban részt venni a tokiói Olimpián.
Kristófot a budapesti vizes vb-n először július 28-án láthatjuk versenyezni, ha sikerül döntőbe kerülnie, akkor július 29-én is szoríthatunk érte! Hajrá Kristóf!

tarnokhir.hu