Milák Kristóf a világ tetején – Aranyérem 200 m pillangón is

2256

Újabb három érmet, egy aranyat és két ezüstöt szereztek a magyar úszók az indianapolisi junior-világbajnokság zárónapján. Milák Kristóf az időket összehasonlító FINA-ponttáblázat alapján az egész vb legjobb eredményével nyerte meg a 200 pillangót, az 1:53.87-tel Budapesten is dobogóra állhatott volna – négyszeres világbajnokként a legeredményesebbnek számít a fiúk között –, míg Németh Nándor száz gyorson, Késely Ajna kétszáz gyorson lett második. Csapatunk összesen tizenhat éremmel zárt (5 arany, 8 ezüst, 3 bronz), a legeredményesebb európai nemzetként.

Bár az esemény végén az amerikai csodagyereket, Michael Andrew-t szólították a pódiumra, miután az 50-es számokban elért érmei és rekordjai alapján ő gyűjtötte a legtöbb pontot, a semleges úszóportálok szerint Milák Kristóf volt a világbajnokság legjobb férfiversenyzője. Az éremszám alapján egyértelműen: négy aranyból és egy bronzból áll az itteni kollekció, de ami ennél is fontosabb, a záró napon elért 1:53.87-es ideje az egész vb legjobb férfieredménye a FINA-pontok alapján. Jó, ez így elég elvont, hovatovább számmisztikus, maradjunk inkább annyiban, hogy a budapesti világbajnokságon ezzel simán bronzérmes lett volna Chad le Clos (1:53.33) és Cseh László (1:53.72) mögött, merthogy a többiek nem tudtak 1:54-en belül jönni.

Milák Kristófnak ez már másodszor sikerült a szezonban: a netanyai junior Eb-n még ennél is jobb idővel nyert (1:53.79), más kérdés, hogy a FINA kissé követhetetlen világcsúcs-hitelesítési procedúrája miatt itt ezt a produkcióját is junior-világrekordként ünnepelték (ugyanez volt 100-on, ott ugyebár a budapesti, ezüstérmet érő idejét nem vették figyelembe, mondván, még nincs hitelesítve).

Na most ehhez képest Kristófunk némi morgolódással indított, miközben a cuccait szedegette a ruháskosárból. „Jobbat szerettem volna. Mennyire kezdtem? 53.3? Na, hát ugyanaz, mint Netanyában. A második száz meg perc körül. Több kellett volna. Talán ha valaki tud velem jönni, és legalább kicsit nyomás alatt tart.”

Forrás: nso.hu