Szolgáltatások, üzletek helyzete Tárnokon

650

Törvényszerű, hogy az agglomerációs településeken a népesség növekedésével egyenes arányosan csökken az ottani szolgáltatások színvonala. Ez a folyamat sajnos Tárnokon is megfigyelhető, tapasztalható. Több időt kell sorállással tölteni az orvosi rendelőben, a postán, a gyógyszertárban, néhány üzlet előtt rendszeresen várni kell a bejutáshoz. Felvetődik a kérdés, mit tehet az önkormányzat? Van-e eszköz a kezében? Marozsán József alpolgármester írása.

Törvényszerű, hogy az agglomerációs településeken a népesség növekedésével egyenes arányosan csökken az ottani szolgáltatások színvonala. Ez a folyamat sajnos Tárnokon is megfigyelhető, tapasztalható. Több időt kell sorállással tölteni az orvosi rendelőben, a postán, a gyógyszertárban. Néhány üzlet előtt rendszeresen várni kell a bejutáshoz. Természetes igény lenne, hogy gördülékenyen, flottul menjen minden! Felvetődik a kérdés, mit tehet az önkormányzat? Van-e eszköz a kezében? A digitális térben történő kommunikációból az derül ki, hogy igen, erről is és minden egyébről is a polgármester tehet! Legalább felemelhetné a mutatóujját, és dörgedelmesen megfenyegethetné az összes szolgáltatót, akik erre teljesítenék minden kívánságát! Egyébként ennél sokkal egyszerűbb a megoldás! Menjünk sorba! Általánosságban elmondható, hogy ha a piaci folyamatok, a kereslet- kínálat viszonya kedvező, a vállalkozó vállalkozik, és létrejön az üzlet. Ezek az általános szabályok. A lakosság részéről jogos igényként a háziorvosi ellátás, a gyógyszertár, a posta, és néhány kiskereskedelmi egység kapacitás bővítése merült fel. Hangsúlyozom, hogy ezek jogos, és létező igények! Vegyük sorra!

Posta. A Magyar Posta Zrt. állami tulajdonban lévő vállalat, mely Magyarország postaforgalmát bonyolítja le. Önállóan hoz döntéseket, szervezi a munkáját. Nem tudjuk milyen ráhatás kell ahhoz, hogy a megnövekedett forgalom miatt nyissanak egy új fiókot Tárnokon, de talán, ha rendszeresen érkezik ezzel kapcsolatos igény, reklamáció, akkor történik változás.

Háziorvosi ellátás. Az egészségház nagysága, beosztása adott, ez jelentősen befolyásolja a mozgásterünket. Ennek ellenére nem tettünk le a fejlesztésről. Komoly szándék és terv született ezzel kapcsolatban. Reményeink szerint megvalósul egy 400 millió forintos beruházás, valamint a gyógyszertár kiszervezésével lehetőség nyílik bővíteni a helyiségek számát. A régi patika mellett, egy újabb nyitásához nem önkormányzati, hanem vállalkozói döntés szükséges. Ha a vállalkozó biztosítottnak látja a nyereséges működtetést, akkor lesz új gyógyszertár, ha nem akkor marad a régi.

 Egyéb kiskereskedelmi egységek. Ebben a kérdésben, és minden a vállalkozásokkal kapcsolatos kérdésben a helyi önkormányzatok csak a katalizátor szerepét tudják betölteni. Tessék elhinni, ez se kevés! Minden önkormányzatnak érdeke, hogy a területén virágzó gazdaság és infrastruktúra legyen. Tárnokon is ez a feladatunk. Rendszeresen jönnek érdeklődők, befektetők, valamennyit tárt karokkal, és vendégszeretettel fogadjuk, de a gazdasági, jövedelmezőségi kérdéseikbe nincs döntési jogkörünk.

Aki nyitott szemmel jár Tárnokon, láthatja a fejlődést, ami néha akadozva, néha látványosabban, és gyorsabban valósul meg. A lényeg, hogy folyamatos legyen, ezen dolgozunk.