Április 22. a Föld napja

  28

  A Föld napja van…Gondolkodjunk el azon, hogy meddig mehet a rombolás. Lesz-e unokáinknak élettere, ha így folytatjuk.

  Márai Sándor: „Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és betemet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre.”

  Antoine de Saint-Exupéry: „Az életnek csak akkor van értelme, ha lassacskán elcseréli valamire az ember. A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.”

  Jókai Mór: Ültess fát!

  Ültess fát!

  Hogyha másért nem, lombot ád.

  Árnyékában megpihenhetsz,

  Gondot ő visel reád.

  Jó tavasszal nyit virágot:

  Messze érzed illatát,

  Kis madárka száll reája:

  Ingyen hallhatod dalát.

  Ültess fát.

  Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Ekkor nem kevesebb, mint 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért és hatására az USA-ban szigorú törvények születtek. 1990-ben az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva világmozgalommá nyilvánítását kezdeményezték.