Mi lesz veled Öreghegy? – Olvasói levél 

1041

Az Öregheggyel és az ott lakókkal kapcsolatos problémákról írt az egyik kedves olvasónk, amire Dr. Lukács László, polgármester válaszolt. Íme a levél és a válasz!

“Mi lesz veled Öreghegy?

Volt egy találkozó a hegyen. A polgármester Úr is eljött. Köszönet érte.

Elsősorban a kerékpárút nyomvonala volt a hivatalos előzménye, de természetesen minden más sérelem is előkerült.

Nem készítettem jegyzetet Talán jó lett volna. Így csak a benyomásaimat szeretném közreadni.

A kerékpárúthoz nem tudok hozzászólni, mert már keveset használom. Biztos jó javaslatokat fogalmaztak meg a résztevők. Mindenképpen érdemes az érintettek véleményét is meghallgatni.

 A legnagyobb vihart a hegyen lakóknak a hivatal hozzáállása jelezte előre. Sokak szerint a hegy nem kap elég figyelmet és támogatást. Még az is felmerült, hogy váljunk le az önkormányzattól és alakítsunk külön települést. 

Rengeteg az önkényes, ellenőrizetlen építkezés. Nincs semmi következménye annak, ha valaki nem tartja be az építési szabályokat. A hivatal nem tehet semmit, / haha / mert nem illetékes építési ügyekben. / Talán emiatt nem is akar. / Az olcsó telkek miatt a lumpen elemek kihasználják ezt a lehetőséget. Emiatt sok az illegális szemetelő, autóbontó. A polgármester Úr érzékletesen elmagyarázta, hogy milyen nehéz a hivatalnak eljárni ezekben az ügyekben. Bizonyítás, stb. / Talán emiatt nem is töri össze magát. /

A jövő. Hát az elmondottak alapján nem sok jóra számíthatunk.

Lesz némi útborzolás a Szőlőhegyi úton talán még ebben az évben. Az útjavításokról ne is álmodjunk. Egyébként a fejlesztésekről sem. Csak akkor lenne valami remény, ha a kormányzat külterületi pályázatokat írna ki, de erre kevés az esély.

Némi kétely azért maradt bennem. Arra a kérdésemre, hogy képviseli-e valaki az Öreghegyet a testületben, nem válaszolt a polgármester Úr. 

Ugyan csak nem kaptunk érdemi választ arra a javaslatra, hogy emeljék meg a hegyen a beépíthetőséget 10 %-ra. Így legalább növekednének az árak és kevesebb lumpen elem jönne ide. Ez legalább nem kerülne pénzébe a hivatalnak. 

Elmélkedés a lehetőségekről.

Amikor több mint 15 éve ideköltöztünk, minden szabályt betartva építkeztünk. Tisztában voltam a telek besorolásával járó hátrányokról. Ezzel együtt úgy ítéltem meg, hogy szép jövő elé néz Tárnok leendő Rózsadombja. Egyelőre nem látni ezt. Villany, víz volt a telken. Reméltem, hogy csatorna / amit sokan reklamálnak / nem is lesz. Ezért 3 medencés emésztőt építettem, ami tökéletesen megtisztítja a vizet és alagcsövön elvezeti a szőlő alá. Az útra közösen beton kapaszkodót készítettünk és a továbbit lemurváztattam. Itt mindenki magára van utalva. A Zapánszki szomszédom 1,5 millióért Csináltatta meg az utat, jó hosszan, hogy fel tudjon járni. Nem tudom, hogy küzdött-e a hivatallal, de nekem csak akkor adott engedélyt a támfalra, amikor alá akartam íratni az ügyintézővel,  ha a leszakadó partoldal maga alá temet valakit, akkor nem én vagyok a hibás.

A gázzal és a vízzel sokat küzdöttem. Sokszor nem volt. Az áram lassan megoldódott, többnyire. A víz kapcsán a feleségem újra kezdte a harcot. Levél a vízműveknek, hogy sokszor nincs víz. Válasz: az önkormányzat nem jelezte a problémát és nem rendelte meg a javítást. Levél a polgármesternek. Válasz Az önkormányzatnak nincs beleszólása a vízművek munkájába, csak fizet, mint a katonatiszt.  Vissza a levelet a műveknek azzal a megjegyzéssel, hogy a tűzcsapban sincs nyomás és erről értesítjük a tűzoltóságot. Na, pechjükre felszereltek egy nyomás regisztrálót. Igen, nincs nyomás. Nekiálltak és átalakították a rendszert. Most már mindig van víz. Csak ezt legalább 15 évvel ezelőtt kellett volna elkészíteni, fél délelőtt.

A legnagyobb problémát az utak jelentik. Sajnos ennek megváltoztatása a legnehezebb. Szabályozás, útjavítás. Egy két lakó változtat a saját pénzén, a többiek meg röhögnek rajta és dörzsölik a kezüket.

Közművek: Sokan nem tudták azt a rendelkezést, hogy 250 méterig ingyenes a bekötés a közműveknél. A szomszédomat noszogattam, hogy járjon utána. Nehezen, de meglett a vízóra. 

A gáznál már egy kicsit többet kellett várni. Ide-oda pattogtam a hivatal és a gázművek között. 80 méterre kaptam 2,5 milliós ajánlatot is. Mikor Aradszki Úrnak leírtam a problémámat, a füle botját sem mozdította, a parlament energiaügyi referenseként Biztos ő intézte el a 250 méteres rendeletet. / haha /

Aki teheti, vonassa ki a telkét a mezőgazdasági művelés alól a földhivatalnál.

Bocsánatot kérek az egyéni problémák bemutatásáért. Talán ebből is lelehet vonni némi konzekvenciát.

Szerintem most a legfontosabb az, hogy legyen az Öreghegynek a testületben képviselője. Így legalább értesülnénk az okokról, hogy miért hanyagolják a hegy fejlesztését még olyan esetekben is ami csak egy elhatározás kérdése.

Rompos Károly 

Tárnok. 2022. 04. 28.”

VÁLASZ:

“Mi lesz veled Öreghegy? Ahogy az Önkormányzat látja!

Volt egy találkozó a hegyen. Szívesen vettem részt rajta annak ellenére, hogy tudtam, nem tudok olyasmivel előállni, amivel az ott lakók elégedettek lennének. Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi állapot nem új keletű probléma. Többnyire senki sem vizsgálja, hogyan alakult az ki. A beszélgetések rendszerint az ott lakók jogairól és az önkormányzat kötelességeiről folynak, figyelmen kívül hagyva a törvényeket és az ott lakók kötelességeit, valamint azoknak a lakóknak az érdekeit, akik pont azért költöztek a területre, mert a zártkerti övezetben szerettek volna élni, annak minden előnyével és hátrányával együtt! A jelenlegi Önkormányzat maximálisan támogatott és a jövőben is támogatni fog minden olyan fejlesztést a hegyen, mely törvényesen javítja az ott lakók életminőségét, figyelembe véve, hogy az ne okozzon nagyobb bajt, mint ami már van. Szakemberek tanácsára pont ezért nem támogatta a beépíthetőség százalékának megemelését! A helyszínen is elmondtam, mennyire igazságtalan az a kijelentés, hogy nem foglalkozunk az ott lakókkal. Az elmúlt évek és a folyamatban lévő fejlesztések nagy része is érintik és segítik a hegyen lakókat! Tudomásom szerint, korábban nem kapott ennyi figyelmet a hegyi terület, kizárólag a választási időszakban. Két, két és fél éve folyamatosan figyelünk a problémákra, és amit lehetséges, el is hárítunk. Természetesen az önkormányzat egész Tárnokért felel, s a szűkös költségvetésből minden területre kell jusson valamennyi! Szerencsére voltak olyan érintettek is a megbeszélésen, akik meg akarták érteni a problémákat, s valódi, megvalósítható ötleteket keresnének a helyzetük javításához.

Mint az eredeti írás, én sem szeretnék azokkal az elhangzott kijelentésekkel foglalkozni, melyek az érvényben lévő törvényeket figyelmen kívül hagyva, az általam elmondottakat csak „magyarázkodásnak” minősítették. Mint azt a találkozó előtt is kijelentettem, a törvényeket be kell tartani mindenkinek, azokról vitát folytatni értelmetlen időtöltés. Ugyanakkor a jogalkotó azt is meghatározza, hogy a törvények betartása mely szervezet dolga és joga. Ezzel sem tudunk vitatkozni. Sem az Önkormányzat, sem a Hivatal nem tud és nem is tudhat egyetlen eljárásról sem, ami a szabálytalan építkezésekkel kapcsolatos. Sőt, még a bejelentések szempontjából sem különbözik egyetlen lakostól sem. A Pestmegyei Építésügyi Hatóság felé történő bejelentés ugyan olyan bejelentés akkor is, ha a szomszéd, akkor is, ha az Önkormányzat vagy a Hivatal, és akkor is, ha egy arra járó turista adja be! Biztos meg volt a magyarázata annak, hogy Magyarország vezetése előbb Érdre, majd Pest megyéhez utalta az intézkedés jogát. Amíg ezen nem változtat, mi kizárólag a HÉSZ módosításával tudunk beleszólni az építkezésekbe, annak betartatásába már nem játszunk szerepet!

A leírtak mellett értünk el eredményeket is! Az önkormányzat támogatja a Margitliget lakóinak a kérését, miszerint a nyert pályázati pénzből készülő kerékpárutat a Sóskúti útra kiérve ne Érd, hanem Sóskút felé folytassuk. A szükséges szerződésmódosítási folyamatot elindítottuk, amennyiben az elbírálók a változtatást engedélyezik, a nyomvonalat meg fogjuk változtatni.

Szintén ígéretet tettünk a Szőlőhegyi út rendbetételére, mely alkalmassá teszi az utat a Vadlúd utcai körforgalom átépítésének idejére, mint elkerülő út. Nem kap szilárd burkolatot, ahhoz előbb sok problémát meg kell oldanunk a területen. Ezek közt a legfontosabb a vízelvezetés problémája. A kivitelezés májusban-júniusban el fog készülni, a munkát már megrendeltük.

Beszéltünk a folyamatban lévő fejlesztésekről, melyek a hegyen lakókat is érinti. Ilyen a közvilágítás fejlesztése, mely a hegy utcáira is kiterjed, illetve a Sóskúti út Berki út és M7 autópálya közti szakaszon is nappali fényt varázsol majd az útra sötétedés után is. A már említett kerékpárút segíti majd a kerékpározók biztonságos eljutását a vasútállomásig, vagy akár a Velencei tóig is! A Hazatérők – Berki és Berki – Sóskúti kereszteződések átépítése és két-két buszmegálló létrehozása lehetővé teszi majd a Zámori busz vonalának módosítását, mely így elmegy a vasútállomásra is. Ráadásul a gyalogosforgalmat is biztonságossá teszi a Sóskúti és Hazatérők útja között. Végül két víztározó medence építését tervezzük Sóskúttal és az ÉTV-vel együtt, a nyári aszály idején fellépő víznyomáscsökkenés orvoslása érdekében.

Tökéletesen egyetértek azzal, hogy szükség lenne egy képviselőre az Öreghegyről, ezt a következő választáson tudjuk orvosolni, oda fogunk rá figyelni, de addig is van lehetőség egy folyamatos és élő kapcsolattartásra. Olyan lakót kellene erre delegálni a hegyen élőknek, aki ismeri és tiszteletben tartja a törvényeket, s képes a konstruktív megoldáskeresésre.

Dr. Lukács László, Tárnok polgármestere”

(Fotó: Tárnok Öreghegy Facebook-oldal)