Környezetünk tisztasága közös ügyünk!

155

A szemetelés problémájáról, a Köztársaság úti aszfaltozásáról és az ezzel járó közlekedési szabályról számolt be Tárnok alpolgármestere, Marozsán József.

“Aki nyitott szemmel járja az országot, és fogékony szép, virágos környezetre biztosan találkozott már olyan településsel, amelyik maradandó benyomást tett rá! Óhatatlanul összehasonlítja a saját, és a látott települést. A szép és kulturált környezet kedvező hatással van mindenkire. Magam is járom az országot, és van jónéhány város és falu, ahol eltátom a számat, és tágra nyitom a szememet, olyan szép, tiszta, és virágos. A második reakcióm rögtön az, hogy ők miért, és mi miért nem? Mondok egy példát. A választásunk után szinte az első intézkedésünk az volt, hogy beszereztünk körülbelül 80 darab utcai szeméttároló edényt (lánykori nevén kukát). Nagy forgalmú helyekre kihelyeztük őket, remélve, hogy elnyerik a hivatásukat, és megszűnik az utcai szemetelés. Én az iskola környékén élek, és kijelenthetem, hogy a kukától két méterre is található minden fajta szemét eldobálva. Nem értem. Felhozhatom negatív példának az Egészségház előtti területet vagy a Benta környékét, ahol az arra járók, kirándulók nyomot hagynak maguk után az ott felejtett szeméttel. Mi kell ahhoz, hogy tudjunk ezen változtatni? Mi az oka? Biztosan van több válasz és megoldás is, nekem egy vers jutott rögtön az eszembe Váci Mihály költeményének az első sorai: 

„Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!”

Jó lenne megszívlelni!

A másik téma, amit szeretnék megosztani, az a szilárd útburkolattal ellátott utcák témája. A fejlődés, és a fejlesztés kézzelfogható jele a poros, sáros, kátyús utcák megszüntetése és aszfaltozása. Jogos igény mindenki részéről, és nagy öröm is egyben, ha megvalósul. Ezt a folyamatot láthatjuk, láthattuk Tárnok több részén, többek között a Köztársaság út környékén is. Eddig ez az egyetlen út volt (néhány kivétellel) amelyik szilár útburkolattal volt ellátva, az ide becsatlakozók viszont nem. Az elsőbbségi szabályok szerint eddig a Köztársaság úton közlekedők haladtak védett útvonalon. A mostani helyzet szerint minden aszfaltozott út és a Köztársaság út is egyenrangúak.  A közlekedési szabályok precízek és pontosak minden esetben az elsőbbségadással kapcsolatban. Mostantól a jobbkéz szabály a mérvadó. A jobbkéz szabály szó szerinti fogalma: „Egyenrangú utak kereszteződésében a jobbról érkező járműveknek és a balról érkező villamosnak elsőbbsége van függetlenül attól, hogy milyen irányban akarnak tovább haladni.”

Természetesen még a fejlődésben nem tartunk ott, hogy villamos szelje át a Köztársaság utat, de ki tudja?

A lényeg, hogy ne rutinból közlekedjünk, legyünk figyelmesek a közlekedésben! A mindennapokban, pedig óvjuk a környezetünket, viselkedjünk környezettudatosan!