Olvasói levél – A zöldhulladék elszállításával kapcsolatos problémák

512

Egy újabb kérdést kaptunk az egyik kedves olvasónktól, amire Marozsán József alpolgármester válaszolt.

KÉRDÉS:

Tisztelet Marozsán József!
Kicsit megkésve szeretnék reagálni a zöldhulladék elszállítással kapcsolatban feltett kérdésemre kapott válaszára:
A kérdésem mindössze az volt, hogy miért maradt meg a tavalyi, sok felháborodást kiváltó rendszer az idei évben változatlan formában? Már tavaly a Polgármester Úr az alábbi posztjában (https://www.facebook.com/Tegyuk.egyutt.elhetobbe.Tarnokot/posts/3037850896449028) kifejtette, hogy van még mit javítani a rendszeren de nem megy egyik napról másikra.
Ebből a posztból egy részletet:

“Tegnap javasoltam, hogy a rendszert módosítsuk úgy, hogy a lakos tudja irányítani a hulladék mennyiségének időbeli eloszlását. Azaz kitehessen az első és az utolsó szállításkor több zsákot, cserében a kettő közt kevesebbet, vagy egyet sem. Legyen az éves mennyiség a korlát, ne a kétheti. Ígéretet kaptam arra, hogy 2022-re lesz erre valamilyen megoldás, de a 2021-t már nem tudják eszerint átalakítani.”

Ennek reményében vártam az idei évi fejleményeket. De a rendszer változatlan maradt. Azt gondolom, hogy egy kommunikáció hasznos lett volna mindenkinek, hogy az ígéretből miért nem lett semmi. De semmilyen kommunikáció nem történt az önkormányzat részéről. Kérem engedje meg hogy válasza alapján eredeti kérésemet az alábbi észrevételekkel kiegészítsem:

  • Levelemet olvasói rovatba szántam mivel úgy gondolom, hogy a zöldhulladék elszállítás témája sokakat érinthet. Ebben Ön is megerősített, mivel levelében azért írta:” Engedje meg, hogy megköszönjem a közérdekű megjegyzését és probléma felvetését a zöldhulladékkal kapcsolatban. Visszatérő kérdés a keletkezett zöldhulladék elszállítása. ” A válasz mégsem került nyilvánosság elé. Miért? 
  • Válaszában írja:  “Ugye azt nem gondolja senki, hogy egy jobb lehetőséget nem használnánk ki a lakosság megelégedettségére? ” Ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom magam. Ígéretet kaptunk 1 éve, Később ezzel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást. Személy szerint nem gondoltam semmi ilyet, de nem lepődnék meg ha sokakban az ilyen kommunikáció, vagyis annak hiánya, ilyen érzéseket váltana ki. 
  • A levelét záró hulladékfelhasználási tanácsokat és az elsős matekpéldát köszönöm. Magam is számtalan módon hasznosítom a kerti hulladékot is. De így is sok van és nem kiskapukat szeretnék keresni a rendszerben, mint például a szomszéd elé zsákok rakosgatása hanem egy működő rendszert ami figyelembe veszi a lakosság igényeit is. 

Köszönettel, Császti András

VÁLASZ:

Tisztelt Császti András Úr!

Ismételten csak megköszönni tudom azt a pozitív hozzáállást, mely a környezetünk tisztaságával kapcsolatosan jellemzi Önt! Remélem, ez a környezettudatos szemlélet egyre népszerűbb lesz Tárnokon!

Visszatérve a levelére a válaszom a következő:

Minden megkeresésre, kérdésre válaszolok, ha levélben teszik azt fel, akkor levélben, ha a közösségi média felületén, (mint az Ön esetében) akkor ott. Tehát az eredeti kérdése is, és az arra adott válaszom is megjelent nyilvánosan. 

Visszatérő kérdés a zöldhulladék elszállítása, és annak gyakorisága. Az önkormányzat jóviszonyt ápol minden a lakosságot kiszolgáló szolgáltatóval. Ez a jóviszony sajnos nem teszi lehetővé, hogy utasítsuk, vagy szankcionáljuk őket! Kéréseket, igényeket tudunk nekik jelezni. Általában azokat a lehetőségeikhez mérten teljesítik is, vagy legalább is kapunk ilyen irányú ígéreteket. Minden szolgáltató vállalat egyben gazdasági egység is, tehát a mozgásterüket erősen befolyásolja az erőforrások mennyisége, ami a rendelkezésükre áll. Ha a jelenlegi finanszírozás, szemétszállítási díj (amely szerencsére nagyon kedvező számunkra) csupán ezt biztosítja, akkor ezt tudomásul kell venni. Minden észrevételt, igényt továbbítunk nekik. Többnyire rugalmasak, és teljesítik is azokat. Rajtunk kívül még a következő területekről szállítják el a hulladékot: Érd, Diósd, Sóskút, Nagytarcsa, Százhalombatta, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Halásztelek, Gyál, Tököl. Nem tisztem mentegetni őket, de jól látható, hogy hatalmas területről gyűjtik be a hulladékot, és a kapacitásuk véges. 

Mivel Ön matematikában igen jártas, az eredeti ötletemet ezzel kapcsolatban nem ismétlem meg, csupán a kerti komposztálást, mint lehetőségét ajánlom a figyelmébe. 

Kérem, ha bármilyen kérdésben a segítségére lehetek, keressen meg bátran.

Üdvözlettel:

Marozsán József
alpolgármester