Amikor a főzés a szenvedélyed

444
Kép: https://www.simplyrecipes.com

A Tárnoki Közétkeztetési Kft. fogja ellátni a jövőben a közétkeztetést, a kisiskola konyhájában. Ez a tevékenység nem csatlakozik egyik önkormányzati céghez sem, ezért kellett külön kft.-t alapítani a feladat ellátására – nyilatkozta Tárnok polgármestere. 2021. december 1-én alakult a Tárnoki Közétkeztetési Kft., vezetője SÁROSI ZSUZSANNA, aki igen jó szakács hírében áll, lapunk hasábjain is rendszeresen megosztja ötleteit, gondolatait. Hogyan tudja átvinni a családi ízeket a közétkeztetésbe, erről is beszélgettünk.

Az iskola konyhája eddig tálalókonyhaként működött. Mi történt a kft. megalakulása óta és hogyan indul a következő tanév?

Április 1-jén vettük át ténylegesen az iskola konyháját, ebben a tanévben még tálalókonyhaként dolgoztunk. Rengeteg engedélyt kellett beszereznünk ahhoz, hogy főzőkonyhánk legyen és még több is hátra van, mert annak idején, amikor megszüntették a konyhát, az engedélyt is visszaadták. Ez a legnehezebb, leghosszabb része az indulásnak, a Népegészségügyi és HACCP feltételei nagyon szigorúak. Ez a konyha nagyon régen épült, nem felelt volna meg a mostani előírásoknak, folyamatosan átalakítjuk, új gépeket szereltünk be, új elszívó rendszert alakítottunk ki, a felettünk levő osztályokba nem mehet be az ételszag. Nagyon jó szakembereket sikerült találnunk, élelmezésvezető, szakácsok, cukrász, kézilányok teszik ki kis csapatunkat. Az elsődleges cél az, hogy a pékárun kívül teljesen önellátók legyünk. Nagyon jó feltételekkel tudok szerződéseket kötni a beszállítókkal is, bár rettentően emelkednek a nyersanyagárak, de fontos, hogy jó minőségű ételek kerüljenek majd az asztalokra. A jó alapanyag alapfeltétel az étel minőségét tekintve, azon nem lehet spórolni. Az önkormányzat támogatja a közétkeztetést, hiszen a tanulók egy része száz, kb. fele ötven százalékos kedvezményt kap az étkezésből, kicsi az a hányad, aki a teljes árat fizeti. A jelenlegi számítás szerint a háromszori étkezés áránál még keressük a mindenki számára legoptimálisabb megoldást, de köztudott az is, hogy nagyon elszabadultak az árak, előreláthatóan ősztől még nagyobb lesz az áremelkedés a piacon. 

Aki gyermeket nevel, tudja, hogy nem mindent esznek meg. Milyen jellegű menüvel készülnek, hogy a gyermekek ne éhesen menjenek haza?

A házias ételeket részesítjük előnyben, és igyekszünk új ízeket is bevezetni. Korábban sok étel ment a moslékba, most kóstoltatunk. Amióta szakemberek tálalnak az iskolában, sokat javult az étkezési kedv. Nincs gond ha nem eszed meg, de kóstold meg – mondjuk -, hiszen nem is tudják a kicsik, hogy mit nem szeretnek. Tízből nyolc ha megkóstolja, visszajön és kér, sőt rendszeresen repetázik is. Ételt kidobni nem lehet. Ez alapelvem. Decembertől vagyok én, a többiek április óta az iskolában, figyeljük, megismerjük a gyerekeket, tudjuk, ki mit szeret, miből mennyit eszik. Sajnos a közétkeztetési  törvény nagyon korlátozza a só, cukor használatot, ezért érzik úgy a gyerekek sokszor, hogy ízetlen az étel. A tervek szerint szeptemberben indul a kisiskolában a főzés. Az iskolát és az időseket szolgáljuk ki első körben, de a cél az, hogy a későbbiekben a települési igényeket ki tudjuk elégíteni, akár a vendégétkezőket is, ami iránt máris nagy az érdeklődés.

Az írásai alapján tudható, hogy szenvedélye a főzés. Hogyan tudja ezt a szenvedélyt a közétkeztetésben kamatoztatni?

Több szakmával rendelkezem, de ez a szívem csücske, a szenvedélyem valóban a főzés. Számomra elfogadhatatlan, ha egy ételbe nem tesszük bele, ami belevaló, otthon is úgy főzök a családnak, hogy a lehető legjobb legyen. Itt sem lehet alább adni. A gyerek is az otthoni ízeket keresi. Nyilván nem lehet mindenkinek megfelelni, de mindannyiunknak erre kell törekedni. Ha egy gyerek éhesen megy haza, akkor nem jól végeztük a dolgunkat. Nekünk a gyerekek, a szülők a minőségi ellenőreink. Szeretem a visszajelzéseket, abból tudunk tanulni, fejlődni, változtatni. Tervezzük, hogy kérdőíveket állítunk össze a gyerekeknek, nyílt napokat tartunk a szülőknek, ahol megkóstolhatják az ételeket, rendezvényekre szeretnénk kimenni, ahol nagyobb körben is meg tudjuk mutatni, hogy a menzán is lehet finomat enni. Szeretnék egy mintakonyhát kialakítani, ami példaértékű lehet másoknak is. 

b.cs.