Óvodai helyzetkép Tárnokon!

456

Az óvodapedagógus hiány országos jelenség. Tudom ez nem nyújt vigaszt azoknak, akik itt élnek Tárnokon, és rendszeresen találkoznak ezzel a problémával – Marozsán József alpolgármester írása.

Nyilvános adat, hogy az idén ősszel minden eddiginél kevesebb óvodapedagógus ült iskolapadba, már 2019- 2020-ra a felére esett a képzésre jelentkezők száma. Másfelől minden évben tömegével mennek nyugdíjba a pályáról. Tehát amilyen arányban csökken az óvónők létszáma, olyan mértékben (és ez örömteli tény) nő a gyermekek száma. 2020-ban közel 4000 fővel emelkedett az óvodába járó gyermekek száma hazánkban. Tárnokon minden hónapban 8-10 újszülöttünk van, ami csodálatos, viszont az is tény, hogy ez éves szinten 100-120 óvodai férőhelyigényt jelent. Azt gondolom felesleges hangsúlyoznom, hogy az önkormányzat érzi, átérzi a probléma nagyságát, és folyamatosan keresi a megoldást. 

  1. Elindult egy két irányú kommunikáció, havi rendszerességgel tartunk megbeszéléseket, a település összes óvodáját képviselő vezetőkkel, melyeken a napi, üzemeltetési problémák, feladatok kerülnek terítékre. 
  2. A bérrendezés halaszthatatlan probléma, (egy kezdő óvodapedagógus bére: bruttó 210 000 forint) ezt önerőből az önkormányzat nem tudja megoldani, de a következő (szeptember 15.-i) testületi ülésen döntés születik egy egyszeri több mint 5 millió forintos cafeteria juttatásról az éritetteknek. Ezt az összeget szétosztva egyenlő arányban kapják meg erre az évre, ami reményeink szerint enyhíti fogja átmenetileg a bérfeszültséget.
  3. Alternatív megoldásként szóba került a pedagógiai asszisztensek számának növelése.
  4. Szolgálatilakás, -lakások felajánlása.

Fontos, és elengedhetetlen, hogy biztonságos körülmények között szakszerű nevelésben, oktatásban részesüljenek gyermekeink, hiszen az éretlenül iskolába kerülők nebulóknak biztosan borítékolható az alulteljesítés, a bukdácsolás, a kudarcélmény. Ezek a negatív hatások pedig károsan befolyásolják később a gyermekek tanulmányait.